Kasztan jadalny jest długowiecznym drzewem o jadalnych owocach. Jeśli chcesz delektować się ich smakiem, musisz wiedzieć się, w jaki sposób prawidłowo o niego dbać.
Kasztan jadalny potrzebuje odpowiednich warunków, aby móc obficie owocować. Już od wielu lat z jego owoców tworzy się różne przysmaki, które są znane na całym świecie.
Kasztan jadalny – pochodzenie i charakterystyka
Kasztan jadalny (Castanea sativa) należy do rodziny bukowatych. Uważany jest za drzewo długowieczne, ponieważ może dożyć nawet do 500 lat. Pochodzi on z Azji Mniejszej i dorasta do wysokości około 30 metrów. W Polsce najczęściej uprawiany jest w ogrodach botanicznych lub u hodowców jadalnych kasztanów. Jego wysokość w naszym klimacie, ze względu występowanie srogich zim, jest zdecydowanie mniejsza – nie przekracza 20 metrów. Kasztan kwitnie pod koniec czerwca i na początku lipca. Natomiast jego owoce dojrzewają w drugiej połowie października.
Kasztanowiec jadalny – jak wygląda?
Kasztanowiec jadalny ma krótki pień, który pokryty jest szarą korą. Z upływem czasu staje się ona ciemnobrązowa i pęka. Jego liście są skrętoległe, długie, pojedyncze, zaostrzone i równomiernie piłkowane. Ich długość wynosi od 10 do 30 centymetrów, a szerokość około 8 centymetrów. Mają one ciemnozielony kolor, ale jesienią zmieniają się na promienisty żółty. Podczas przekwitania na gałązkach pojawiają się żółte, długie męskie kwiaty, które pokryte są delikatnym meszkiem i nazywane są kotkami. U ich nasady występują niewielkie żeńskie kwiaty, z których powstają owoce. Mają one postać kolczastych, trójkolorowych torebek z jadalnymi owocami.
Jakie wymagania ma kasztan jadalny?
Castanea sativa jest dość wymagającym drzewem. Jeśli będzie posadzony w złym miejscu, może chorować. Drzewo to preferuje stanowisko słoneczne lub lekko zacienione. Musi być osłonięte od zimnych wiatrów.
Najlepsza będzie gleba piaszczysta lub gliniasta, średnio sucha i średnio żyzna, a jej odczyn lekko kwaśny lub obojętny.
Kasztanowiec jadalny to odmiana mrozoodporna, jednak nie bardzo radzi sobie z wysokimi minusowymi temperaturami. Warto go osłaniać przez pierwsze zimy, aby nabrał odporności. Ponadto roślina ta nie lubi podmokłych terenów, więc należy uważać z jej podlewaniem.
Kasztan jadalny – sadzonki
Uprawa tej rośliny zaczyna się od zakupu sadzonki kasztana jadalnego. Możesz oczywiście spróbować też samemu go wyhodować. Potrzebne będą do tego świeże kasztany, które najpierw trzeba przez dwa dni moczyć w wodzie w letniej temperaturze. Następnie musisz umieścić je na wilgotnym torfowym mchu w woreczku foliowym – szczelnym, ściśle związanym i wypełnionym powietrzem. Umieszcza się go na około 8 tygodni w lodówce, aby nasiona mogły przejść stratyfikację. Gdy zauważysz pierwsze, większe kiełki, to znak, że możesz wyciągnąć owoce z woreczka i posadzić je w doniczkach na lekkim, piaszczystym, gliniastym podłożu. Takie sadzonki należy przetrzymywać w widnym, ciepłym miejscu przez około rok.
Jakie właściwości lecznicze ma kasztan jadalny?
Kasztan jadalny posiada wiele właściwości leczniczych:
- działa pozytywnie na układ nerwowy;
- wspiera układ odpornościowy;
- obniża ciśnienie tętnicze;
- uszczelnia naczynia krwionośne;
- chroni przed różnymi chorobami;
- usprawnia pamięć;
- wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco;
- wspomaga detoksykację organizmu;
- pomaga w utrzymaniu równowagi mikrobiologicznej jelit;
- wpływa na uelastycznienie skóry.
Wartości odżywcze kasztana jadalnego
Kasztan jadalny, oprócz cennego błonnika, zawiera również wiele innych wartości odżywczych:
- witaminę: A, E, C oraz z grupy B i K;
- lecytynę;
- kwasy: foliowy, cytrynowy, jabłkowy;
- sacharozę;
- potas;
- wapń;
- żelazo;
- fosfor;
- magnez;
- cynk;
- sód.
Mimo tego, że kasztany jadalne są dość kaloryczne, ze względu na zawartość cennych wartości odżywczych warto je włączyć do swojej diety.
Jadalne drzewo kasztanowe – w jaki sposób przygotować owoce do spożycia?
Jadalne owoce drzewa kasztanowego można przyrządzić w kilka sposobów.
- uprażenie na patelni pod przykryciem – czas przyrządzenia: około 10 minut;
- upieczenie w piekarniku – czas przyrządzenia: około 15 minut;
- ugotowanie – czas przyrządzenia: około 15 minut.
Zanim przystąpisz do obróbki termicznej, pamiętaj o kilku istotnych rzeczach:
- natnij wypukłą stronę kasztanów, aby nie wystrzeliły w trakcie obróbki;
- jeśli je pieczesz, ułóż je nacięciem do góry;
- namocz wcześniej kasztany przez około 30 minut, skieruj je nacięciem do dołu, a jeśli któreś wypłyną na powierzchnię, to będzie to oznaczało, że nie nadają się do spożycia.
Kasztana jadalnego warto sadzić w ciepłych rejonach Polski. W ten sposób uchronisz go od przemarznięcia i będziesz mógł w pełni wykorzystać jego właściwości!