Dojrzałe owoce chlebowca z powodzeniem zastępują mięso w kuchni wegetariańskiej. Jackfruit naturalnie rośnie na terenach Indii czy Bangladeszu, ale także w Malezji, Wietmanie czy Tajlandii. Drzewa chlebowca najlepiej rosną w klimacie tropikalnym, dlatego spotkać je można również w Afryce czy Australii. Jak należy postępować w uprawie, by poznać orientalny smak owoców drzewa chlebowego? Dlaczego są tak popularne w diecie wegetariańskiej i wegańskiej?
Chlebowiec – charakterystyka rośliny i jej owoców
Chlebowiec różnolistny czy właściwy to roślina należąca do rodziny morowatych. Naturalnie występuje w rejonach klimatu tropikalnego. Odznacza się bardzo szybkim tempem wzrostu. Szacuje się, że w czasie jednego sezonu potrafi obrodzić nawet w 200 sztuk owoców. Owoc z aromatycznym miąższem chlebowca przypomina w smaku chleb, jednak zawieraj mnóstwo witamin i minerałów, które nie znajdziesz w standardowym pieczywie.
Czym jest jackfruit? Jak wygląda?
Chlebowiec to drzewo, które może osiągać wysokość około 20 metrów. Posiada ciemnozielone i błyszczące liście o długości 15 centymetrów. Co szczególnie ciekawe, owoce chlebowca wyrastają bezpośrednio z jego pnia. Mogą ważyć od 5 do nawet 35 kg. Ich powierzchnia pokryta jest licznymi, tępymi kolcami, a w każdym z owoców można znaleźć ponad 1000 nasion.
Chlebowiec różnolistny i jego rozmnażanie
Tę niezwykłą roślinę rozmnaża się zwykle za posrednictwem pędów lub sadzonek korzeniowych. W taki sposób powstaje drzewo identyczne z macierzystym, z którego pobrano sadzonki. Inne metody to m.in. warstwowanie czy szczepienie. Jeśli podejmiesz się rozmnożenia chlebowca z nasion, musisz liczyć się z tym, że nowa roślina nie będzie rozwijać się zgodnie z pierwotnym typem.
Uprawa Jackfruita. Jakie ma wymagania?
Nasiona chlebowca należy sadzić w ziemi dość żyznej z odpowiednią warstwą drenażu. Nie powinieneś umieszczać ich zbyt głęboko. Maksymalnie do głębokości stanowiącej dwukrotność szerokości nasion. Mieszanka ziemi powinna być podlewana umiarkowanie tak, aby podłoże było stale lekko wilgotne. Jeżeli mieszanka całkowicie wyschnie, prawdopodobnie roślina także zmarnieje i nie będzie można liczyć na jej niezwykłe owoce.
Każdą z sadzonek umieszcza się w osobnej doniczce niedługo po wykiełkowaniu, które powinno zajść nie dłużej niż w ciągu dwóch tygodni. Uprawę chlebowca kontynuuje się w danym pojemniku czy donicy przez około rok. Potem można przenieść młode drzewa do dobrej, zdrenowanej gleby, na stanowisko lekko zacienione.
Owoc chlebowca – przysmak wegański i nie tylko
Jeśli chodzi o smak młodego owocu, przypomina on smak mięsa drobiowego. Podobnie jest zresztą z jego konsystencją. Ugotowany owoc z łatwością dzieli się na mniejsze kawałki, tak jak np. pierś kurczaka. To właśnie dlatego uważa się go za doskonały substytut mięsa, który tak bardzo cenią sobie weganie i wegetarianie.
W kuchni azjatyckiej młody owoc chlebowca służy do przygotowania sosów, curry, kotletów czy kanapek. Produkt ten produkcyjnie przechowuje się w puszce. Po jej otwarciu chlebowiec można przechowywać do 3 dni w lodówce. Zanim stanie się wytrawnym składnikiem sałatki, chlebowiec powinien zostać upieczony, ugotowany albo podsmażony.
Wartości odżywcze chlebowca
Jeśli chodzi o właściwości odżywcze, warto zaznaczyć, że chlebowiec jest dobrym źródłem takich składników, jak:
- witamina A;
- witamina C;
- magnez;
- witamina B6;
- błonnik.
Choć uważa się go za substytut mięsa w diecie, chlebowiec nie posiada zbyt dużych ilości białka, zatem nie należy uważać go za dobre i wystarczające źródło aminokwasów w diecie wegańskiej.
Wymienione wartości odżywcze jackfruita pozytywnie wpływają na kondycję organizmu człowieka. Spożycie jackfruita w puszcze wpływa na jakość naszego snu, niwelując kłopoty z bezsennością, za sprawą dużej zawartości żelaza pomaga również w leczeniu anemii. Ponadto owoce chlebowca:
- korzystnie wpływają na ciśnienie krwi;
- regulują pracę serca;
- działają antynowotworowo;
- obniżają stres;
- dynamizują pracę układu pokarmowego;
- ułatwiają wypróżnianie;
- regulują zawartość glukozy we krwi.
Gdzie można kupić owoc chlebowca?
W Polsce nie jest łatwo dostać świeży owoc chlebowca. Do wyboru pozostają owoce w puszcze albo w wersji suszonej. Jeżeli jednak szczęśliwie udało ci się kupić świeży egzemplarz, pamiętaj, że nadaje się do zjedzenia, gdy miąższ jest żółty, a nie brązowy. Jackfruit to owoc, który dostaniesz raczej w większych marketach.
Chlebowiec to nietypowa roślina o ciekawych owocach. Jest to jedyny przypadek na świecie, kiedy wyrastają one bezpośrednio z pnia drzewa. Są doskonałym źródłem błonnika i innych substancji zdrowych dla organizmu człowieka. W smaku i konsystencji owoc chlebowca przypomina mięso kurczaka lub indyka, dlatego jego neutralny smak polubili zwłaszcza ci, którzy unikają spożycia mięsa drobiowego.