Rzodkiewka to popularne warzywo wiosenne, czyli tak zwana nowalijka. W naszym klimacie najczęściej hoduje się odmianę czerwono-różową, jednak w pozostałych częściach świata spotkać można także inne gatunki. Rzodkiew czarna czy biała znane są w Azji, podobnie jak te o wydłużonym korzeniu. Ze względu na krótki okres wegetacji, rzodkiewkę można siać i zbierać wiosną i latem. Chcesz wiedzieć, jak i kiedy wysiewać rzodkiewkę? Poznaj szczegóły uprawy warzyw.
Kiedy wysiewać rzodkiewkę do ziemi?
Rzodkiewka to warzywo, którego sianie i uprawa nie przysparza kłopotów. Kiedy wysiewać rzodkiewkę? Sianie nasion można rozpocząć już w marcu. Ze względu na panujące w tym czasie dosyć niskie temperatury i zmienne warunki pogodowe, ziemię można dodatkowo przykryć agrowłókniną. W przeciwieństwie do innych warzyw duża ilość światła i słońca niekorzystnie wpływa na plony. Pod wpływem słońca rzodkiewka zaczyna kwitnąć, a dzieje się to kosztem korzenia. Dlatego korzystniejszy jest wysiew w czasie chłodniejszych dni lub z końcem lata.
Kiedy wysiewać rzodkiewkę w tunelu?
Innym sposobem hodowli rzodkiewki jest wysianie jej w szklarni. Kiedy wysiewać rzodkiewkę w tunelu foliowym? W ten sposób można ją siać nawet w styczniu i lutym. Ze względu na chłodniejsze i krótsze dni, wydłuża się też okres wegetacji – zazwyczaj rzodkiewka potrzebuje 3-4 tygodnie. W przypadku wysiewu w szklarni wraz z początkiem roku korzenie wyrastają po mniej więcej 6 tygodniach.
Rzodkiewka sadzona jest ze względu na swoje walory smakowe. Bardziej doświadczeni ogrodnicy wykorzystują ją również jako przedplon i poplon dla innych gatunków roślin. Jeśli chcesz wyhodować smaczne warzywa, podlewaj regularnie, ale oszczędnie, gdyż rzodkiewka źle toleruje nadmiar wody.