Zapamiętaj!
- Pitaja (Hylocereus undatus) jest sukulentem pochodzącym z Ameryki Łacińskiej.
- Jej imponujący i bardzo smaczny owoc jest nazywany smoczym owocem ze względu na swój wygląd.
- Pitaja jest epifitem, co oznacza, że potrzebuje innego, podtrzymującego ją organizmu, jednak odżywia się sama.
- Możliwa jest prawa pitai w domu, jednak trudno jest uzyskać owoce.
Jak wygląda Hylocereus undatus?
Pitaja jest kaktusem. Ma charakterystyczne trójkątne łodygi niewielkiej grubości, na których brzegach rozmieszczone są kolce. Wytwarza białe, ozdobne kwiaty, które kwitną tylko przez jedną noc. Rano zobaczysz wyłącznie resztki przekwitniętych płatków. Owoce trudno uzyskać w uprawie domowej, jednak jest to możliwe. Mają intensywnie różową skórkę z licznymi wypustkami. Wewnątrz kryje się bardzo słodki, biały lub różowy miąższ z dużą ilością bardzo drobnych, czarnych nasion. Po przekrojeniu smoczy owoc wygląda niezwykle dekoracyjnie.
Pielęgnacja pitai
Pitaję możesz uprawiać w domu. Wystarczy zapewnić jej odpowiednie warunki:
- dużą ilość światła;
- ciepłe miejsce;
- niewielką ilość wody;
- podporę, do której będzie mogła się przyczepiać.
Stanowisko dla pitai
Hylocereus undatus potrzebuje do wzrostu dużej ilości światła. Utrzyma się w niewielkim zacienieniu, jednak bez odpowiedniego oświetlenia, nie będzie rosła. W naturze wykorzystuje zwykle inne kaktusy, które są podporą dla jej długich, osiągających nawet 5 metrów długości pędów.
W warunkach domowych także potrzebuje dużej ilości miejsca oraz podpory. Lubi ciepłe stanowiska. Przetrwa w temperaturze wynoszącej 10°C, jednak najlepiej będzie jej w zdecydowanie cieplejszym miejscu. Optymalna temperatura dla Hylocereus undatus to 20–24°C.
Porada dla Rośliniarzy
Mimo iż pitaja nie jest rośliną trującą, warto ją trzymać z daleka od zwierząt. Ciągłe podgryzanie może kompletnie zniszczyć roślinę. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań względem dzieci. Pitaja ma małe i niekłujące kolce, więc można ją śmiało dotknąć.
Podlewanie pitai
Pitaja jest sukulentem, czyli rośliną mającą zdolność do magazynowania wody w pędach, dlatego nie potrzebuje częstego podlewania. Wiosną i latem podlewaj ją, gdy ziemia całkowicie wyschnie, zimą możesz ograniczyć dostarczanie wody do jednego razu w miesiącu. Przelanie kaktusa Hylocereus undatus może powodować gnicie korzeni i obumarcie rośliny.
Podłoże odpowiednie dla pitai
Pitaja potrzebuje przepuszczalnego podłoża, które nie magazynuje wody. Możesz kupić w sklepie ogrodniczym specjalną ziemię do kaktusów i sukulentów lub samodzielnie ją przygotować. Wystarczy pomieszać ziemię uniwersalną z perlitem, keramzytem i piaskiem w równych proporcjach.
Nawożenie pitai
W okresie wegetatywnym, czyli wiosną, latem i wczesną jesienią, możesz zasilać pitaję raz w miesiącu nawozem do kaktusów. Zimą sukulenty przechodzą w stan spoczynku, ich wzrost zostaje zahamowany, dlatego też nie potrzebują nawożenia. W tym okresie możesz całkowicie z niego zrezygnować.
Czy można wyhodować smoczy owoc z pestki?
Pozyskanie owoców pitai w domu nie jest proste i może trwać latami, jednak przy zachowaniu odpowiednich warunków uprawy jest możliwe. Pitaję możesz rozmnażać na dwa sposoby – poprzez gotowe sadzonki pozyskiwane z rosnącej już rośliny lub kupione w sklepie oraz z nasion. Drugi sposób jest zdecydowanie trudniejszy i bardziej czasochłonny, jednak obserwacja rozwijającej się i rosnącej rośliny może dawać dużo satysfakcji.
Od czego zacząć uprawę pitai?
Po pierwsze znajdź w sklepie dojrzały owoc, z którego łatwo wyjąć nasiona. Należy je dokładnie oczyścić z miąższu i wysuszyć. Możesz zostawić je na kilka dni w ciepłym miejscu na ręczniku papierowym lub gazie.
Gdy będą już suche, należy wysiać je płytko w pojemniku wypełnionym podłożem do kaktusów. Ziemię z wysianymi nasionami pitai należy regularnie zraszać, by nie była sucha, jednak nie podlewaj jej dużą ilością wody, aby nasiona nie zgniły. Pamiętaj, by pojemnik przykryć perforowaną folią i zapewnić siewkom stale wysoką temperaturę – około 22–25°C.
Na pierwsze wschody należy zaczekać około 14 dni. Po wykiełkowaniu młode rośliny należy przenieść do doniczek.
Jak szybko rośnie i kiedy kwitnie pitaja?
Pitaja rośnie dość wolno, ale może osiągnąć pokaźny rozmiar. Od wiosny do końca lata może trzymać roślinę na zewnątrz, pamiętając, aby jesienią przenieść ją z powrotem do domu, ponieważ nie zniesie temperatury poniżej 5°C. Zakwita zwykle wczesnym latem – w okolicach czerwca i lipca, a następnie zawiązuje owoce. W uprawie domowej możesz na nie czekać nawet 7 lat. Należy je zbierać, kiedy skórka ładnie się wybarwi, a wypustki liściowe zmienią kolor z zielonego na żółty.
Gdzie kupić pitaję?
Jeśli nie masz na tyle cierpliwości, by wyhodować pitaję z nasion, możesz kupić gotową sadzonkę w sklepie ogrodniczym. Niewielki kaktus kosztuje zwykle nie więcej niż kilka złotych, a za większą roślinę zapłacisz nawet 50 zł.
Pitaja nie jest trudna w uprawie. Jest także bardzo łatwo dostępna – możesz wyhodować ją samodzielnie z pestek, kupić w sklepie ogrodniczym lub nawet w markecie. Ten na pierwszy rzut oka niepozorny kaktus będzie piękną ozdobą twojego domu, a latem także tarasu czy ogrodu.
Najczęściej zadawane pytania
Czy pitaja urośnie w Polsce?
Tak, jest to możliwe. Pitaja może rosnąć w domu lub na balkonach. Na zimę musi koniecznie być trzymana w ciepłym pomieszczeniu.
Na czym rośnie pitaja?
Pitaja zazwyczaj rośnie na innych kaktusach (Hylocereus lub Stenocereus).
Jak kwitnie pitaja?
Raz na rok, wczesnym latem. Kwitnienie przemija bardzo szybko – czasem kwiaty przekwitają w ciągu jednego dnia.