Seler to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w naszym klimacie. Ze względu na swój specyficzny smak, jest chętnie dodawany do wielu potraw. Zarówno seler naciowy, jak i korzeniowy można wysiać samodzielnie z nasion i uprawiać w przydomowym ogrodzie. Kiedy wysiewać seler? To warzywo, które do wzrostu potrzebuje sporo światła, dlatego sianie nasion można zacząć z końcem zimy.
Kiedy wysiewać seler – odmiana korzeniowa i naciowa
Te dwie odmiany selera różnią się wyglądem i smakiem, jednak mają zbliżone preferencje co do uprawy. Kiedy wysiewać seler naciowy, a kiedy korzeniowy? Czas siewu tych warzyw przychodzi już w lutym. Nasiona sadzić można nawet do połowy marca. Potrzebują one sporej dawki światła i umiarkowanej wilgotności w podłożu. Seler nie toleruje też zimnej wody – nasiona trzeba podlewać letnią wodą. Zbyt zimna może przyczynić się do rozwoju chorób w obrębie korzenia.
Kiedy wysiewać seler – podłoże dla nasion
Warto wiedzieć, kiedy wysiewać seler. Jednak równie ważne jest to, w jakim podłożu posiejemy jego nasiona. Seler naciowy ma nieco inne wymagania dotyczące gleby niż seler korzeniowy. Odmiana korzeniowa preferuje glebę z dodatkiem torfu, dobrze sprawdzi się też inspekt. Z kolei naciowy niezbyt dobrze toleruje glebę torfową. Sadzenie w takiej glebie może przyczynić się do wybijania pędów. Zaczynając przygodę z uprawą, trzeba wiedzieć dokładnie, jak i kiedy wysiewać warzywa takie jak seler.
Siew nasion warzyw zależy od konkretnego gatunku. Kiedy wysiewać seler? W lutym zaczyna się dogodny czas na sianie tej rośliny. Warto przygotować sobie podłoże wskazane dla konkretnej odmiany – dzięki temu nasiona będą wschodzić szybko i łatwo. Po około 2 tygodniach można spodziewać się pierwszych widocznych kiełków.