Nawóz z banana, to naturalny, czyli w pełni bezpieczny produkt do nawożenia roślin. Poza dużą oszczędnością pieniędzy wielkim plusem jest to, że produkt ten posiada wiele substancji odżywczych. Sprawdź, o czym warto wiedzieć.
Wszystko, co naturalne i ekologiczne, zyskuje w ostatnim czasie na popularności. Takim drogocennym, a zarazem niedrogim produktem jest nawóz z banana. Wystarczy po zjedzeniu tego owocu, nie wyrzucać skórki, jako bioodpad. Możliwości jego wykorzystania jest sporo. Ten produkt najbardziej przydatny będzie dla osób, które mają rośliny w domu, na balkonie, czy w ogrodzie. Ilość substancji odżywczych zawartych w skórce owocu, jakim jest banan, jest imponująca. Znajduje się tam magnez, wapń, siarka, krzem, potas i fosfor. Nawóz taki stosuje się doglebowo, o czym dokładniej przeczytasz w poniższym artykule. Sprawdź, jakie to proste i oszczędne, dla twojego portfela.
Nawóz z banana – najprostszy sposób
Przed użyźnieniem gleby przeznaczonej dla danej grupy roślin, należy ją przygotować, używając skórki bananów. Po wybraniu ziemi do roślin kwitnących lub roślin ogrodowych należy pokroić skórkę od banana, a następnie ją zakopać. Zaleca się to zrobić na 2-3 tygodnie przed zasadzeniem kwiatów, bądź innych produktów, potrzebujących żyznej gleby. W tym czasie skórka z banana zacznie stopniowo się rozkładać. W tym czasie zacznie ona uwalniać mnóstwo substancji odżywczych. Nie rozłożą się one całkowicie w bardzo szybkim czasie, dzięki czemu, po włożeniu do gruntu danej rośliny, skórka banana będzie nadal przez dość długi czas poprawiać jakość i strukturę podłoża.
Nawóz z banana – jak przygotować go w wersji płynnej?
Ciekawą alternatywą jest zrobienie płynnego nawozu ze skórki banana. Taki wyciąg sprawia, że można w wygodny sposób podlewać rośliny ogrodowe i doniczkowe, a także rozpylać za pomocą spryskiwacza. Ten drugi sposób może okazać się pomocny podczas odstraszania mszyc.
Jak przygotować taki drogocenny płyn?
- Włożenie do litrowego słoika świeżej skórki z banana.
- Zalanie słoika ciepłą wodą.
- Odstawienie w ciemne miejsce na 1-2 dni.
- Po odstaniu produkt należy rozcieńczyć z wodą 1:1.
Nawóz z banana w proszku
Nawóz z banana w proszku różni się znacznie od poprzedniego produktu. Jest on praktyczny, a zarazem dość wymagający w przygotowaniu, ale wartym uwagi u każdego miłośnika roślin. Na początku całego procesu przygotowania, należy skórkę banana dokładnie oczyścić z miąższu, a następnie wysuszyć ją w rozgrzanym piekarniku lub na słońcu. Można następnie zmielić skórkę w młynku lub moździerzu, co będzie przydatne dla posiadaczy roślin doniczkowych. Posypuje się nim na wierzchu ziemię lub miesza wraz z nią. Zalecana jest 1 łyżeczka na średniej wielkości doniczkę. Chcąc utrzymać roślinę przez długi czas w dobrym stanie, zalecane jest mieszanie górnej warstwy podłoża, co powinno się robić co 3-4 tygodnie. W takim przypadku dodaje się 1-2 łyżeczki nawozu bananowego.
Nawóz z banana – czym jest gnojówka?
Gnojówka, to intensywnie i dość nieprzyjemnie pachnący płyn, służący do nawożenia, poprzez podlewanie danej rośliny.
Aby go przygotować, należy:
- Rozdrobnić skórkę banana.
- Zalać skórkę wodą.
- Odstawić wszystko pod przykryciem na około 2 tygodnie.
- Po czasie odstania gnojówka jest gotowa do użycia jako nawóz, w proporcji 1:10, gdzie rozcieńcza się ją z wodą.
Tak wykonany roztwór użyjesz, chcąc sadzić rośliny doniczkowe, a także ogrodowe. Wygodna płynna formuła tego produktu pozwoli na łatwe przechowywanie, gdzie po zakręceniu słoika, czy butelki zapach nie będzie odczuwalny. Wszelkie doglądaniem, czy konieczne codzienne mieszanie przygotowywanego płynu nawożącego powinni się wykonywać z daleka od okna od domu. Jest tak, ponieważ zapach ten jest bardzo specyficzny i nienależący do ładnych. Warto wiedzieć, że gnojówkę można zrobić również z innych świeżych produktów. Do najpopularniejszych należy pokrzywa, skrzyp, czosnek, krwawnik, czy mniszek.
Podsumowanie
Ciekawym jest fakt, że skórka od banana użyta w całości lub rozdrobniona, może być idealnym wzbogaceniem kompostu w potas i fosfor. Warto w taki ekologiczny sposób przetwarzać resztki pożywienia, a produkt ten przyda się do uprawy wielu roślin. Bardzo istotne jest, aby pamiętać, że przed jakąkolwiek próbą wykorzystania skórki banana trzeba ją dokładnie umyć. Najlepiej zrobić to już przed obraniem tego owocu, zostawiając go na około 10 minut w misce z letnią wodą z dodatkiem sody oczyszczonej. Warto w sklepie rozejrzeć się, czy nie ma bananów ekologicznych. Tego typu owoce mogą być w mniejszym stopniu całkowicie niepryskane wszelkimi chemikaliami. Co ciekawe, nawóz z banana może również być stosowany w przypadku fazy wzrostu roślin, czyli przy sianiu, czy ukorzenianiu się.