Ususzone jądra nasion muszkatołowca znane są powszechnie jako przyprawa nazywana gałką muszkatołową. Równie ciekawe są kwiaty muszkatołowca, także wykorzystywane w kulinariach. Roślina znajduje też zastosowanie w medycynie. Czy można ją uprawiać samodzielnie? Jak należy spożywać jej nasiona? Poznaj lepiej to tropikalne drzewo!
Muszkatołowiec korzenny (Myristica fragrans) – ogólna charakterystyka
Nie jest to roślina o walorach wyróżniających ją spośród innych gatunków. Jej kwiaty są dość niepozorne, choć liście przyciągają wzrok soczystą zielenią. Są jednocześnie dość lekkie i błyszczące. Bardzo drobne kwiaty pojawiają się głównie na młodych pędach rośliny. Aby mogło dojść do zapylenia, konieczne są dwa okazy, jeden męski, a drugi żeński. Owoce muszkatołowca dojrzewają w ciągu pół roku od zapylenia.
We wnętrz owocu znajduje się jego nasiono, czyli znana nam już gałka muszkatołowa z krwistoczerwoną osnówką. Istnieją jedno- i dwupienne gatunki rośliny. Zarówno kwiaty żeńskie, jak i męskie mają dzwonkowaty kształt i żółtą barwę. Różni je między sobą jedynie ułożenie w grupach.
Uprawa muszkatołowca
Z uwagi na tropikalne pochodzenie rośliny zaleca się jej hodowanie na świeżym powietrzu i to tylko w takich warunkach, w których nieustannie panuje ciepło. Wówczas należy sadzić ją albo w pełnym słońcu, albo w półcieniu. Gleba powinna być odpowiednio żyzna z dodatkiem drenażu, by zwiększyć jej przepuszczalność.
Nasiono muszkatołowca
Jak powiedzieliśmy, owocem drzewa jest gałka muszkatołowa. Ma ona zwykle kształt jajowaty lub gruszkowy. Osiąga rozmiary 10 cm długości i 5 cm średnicy. Sama muszla ma mięsistą strukturę, jednak w jej środku znajduje się ciemniejsze nasienie o długości maksymalnie 3 centymetrów, czyli jest wielkości figi.
Muszkat – zastosowanie w medycynie i w roli przyprawy
Dowiedziono, że gałka muszkatołowa przejawia wiele właściwości leczniczych. Przede wszystkim działa przeciwbólowo i ma zbawienny wpływ na trawienie. Można ją stosować leczniczo, lecz okres ten nie może być zbyt długi. Wtedy muszkat będzie stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Jednorazowa dawka ekstraktu z muszkatowca nie może przekraczać 10 gramów. Większa ilość mogłaby doprowadzić do wymiotów, a także psychotycznych objawów.
Jako przyprawa gałka muszkatołowa jest niezwykle popularna w Indiach oraz krajach arabskich. Można dodawać ją do warzyw, mięsa, nabiału i wielu innych składników kulinarnych. Tę przyprawę najlepiej chłoną wszelkie wypiekane przez nas słodycze. Gałka zdecydowanie poprawia ich smak i aromat.
Muszkatołowiec to egzotyczne drzewo z okolic Archipelagu Malajskiego. Bardziej niż sama roślina znane są jej nasiona, powszechnie stosowane w kuchni oraz ziołolecznictwie jako gałka muszkatołowa. Nawet jeśli jesteś zwolennikiem tego lekko czekoladowego smaku przyprawy z muszkatu, pamiętaj, że do wzmocnienia smaku potrawy wystarczy dodać zaledwie jej szczyptę. Nadmiar gałki muszkatołowej może wywoływać nieprzyjemnie dolegliwości i skutki uboczne. W polskich warunkach klimatycznych uprawa muszkatołowca jest raczej niemożliwa. Drzewo najlepiej czuje się w stale ciepłym klimacie, w którym nigdy nie występują mrozy.