Tabela – właściwości
zagadnienie | opis |
Jadalny czy nie? | Muchomor czerwieniejący jest grzybem jadalnym, choć niektórzy autorzy odradzają jego spożywanie ze względu na podobieństwo do trującego muchomora plamistego. |
Sezon | Owocniki pojawiają się od czerwca do listopada. |
Występowanie | Występuje pospolicie w całej Polsce, głównie w lasach liściastych, iglastych i mieszanych. Rośnie na ziemi, wśród mchów. |
Wygląd | Ma cielistoczerwonawy, blado czerwonawy lub brązowo-czerwonawy kapelusz o średnicy do 15 cm. Trzon jest białawy, później brązowo czerwonawy, bulwiasto zgrubiały u podstawy. |
Rozmiar | Kapelusz osiąga średnicę do 15 cm. Trzon ma wysokość do 15 cm. |
Właściwości | Miąższ biały, po uszkodzeniu czerwieniejący. Ma łagodny smak i brak zapachu. |
Zastosowanie w kuchni | Ze względu na spore rozmiary i częste występowanie jest atrakcyjny dla grzybiarzy. Nadaje się do przyrządzania potraw. |
Budowa i cechy muchomora czerwieniejącego
Muchomor czerwieniejący należy do rodziny muchomorowatych. Charakteryzuje się cielistoczerwonawym, blado czerwonawym lub brązowo-czerwonawym kapeluszem. Jego średnica dochodzi do 15 cm. Kapelusz pokryty jest brązoworóżowymi łuskami różnej wielkości. U młodych okazów ma kształt półkulisty, później staje się płasko rozpostarty. Blaszki początkowo białe, z czasem pokrywają się różowawym nalotem. Mają szerokość do 12 mm. Trzon o wysokości do 15 cm jest na początku białawy, później przybiera barwę brązowoczerwoną. U podstawy jest bulwiasto zgrubiały i otoczony resztkami pochwy.
Występowanie i siedlisko
Muchomor czerwieniejący występuje na półkuli północnej — w Ameryce Północnej i Europie, ale zanotowano jego stanowiska również w Afryce. W Polsce należy do bardzo pospolitych gatunków. Rośnie od czerwca do listopada w lasach liściastych, iglastych i mieszanych, na ziemi wśród mchów. Często spotykany pod brzozami, bukami, dębami i sosnami.
Ciekawostki o muchomorze czerwieniejącym
- Ze względu na charakterystyczny różowawy odcień i czerwienienie miąższu po uszkodzeniu łatwo odróżnić go od innych gatunków.
- Bywa mylony z trującym muchomorem plamistym, który nie ma jednolitej barwy kapelusza.
- Dzięki dużym rozmiarom i częstemu występowaniu jest atrakcyjnym grzybem dla grzybiarzy.
Podsumowanie
Muchomor czerwieniejący to pospolity w Polsce grzyb z rodziny muchomorowatych. Charakteryzuje się czerwonawym kapeluszem i białym miąższem, który czerwienieje po uszkodzeniu. Rośnie w lasach od czerwca do listopada. Jest grzybem jadalnym, chociaż niektórzy autorzy odradzają jego zbieranie ze względu na możliwość pomyłki z trującymi gatunkami. Ze względu na duże rozmiary i częste występowanie jest atrakcyjny dla grzybiarzy.
Foto Główne: Jerzy Opioła via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0