Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Niejadalny. |
Sezon | Występuje od maja do października. |
Występowanie | Pospolity na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. W Polsce rzadki i potencjalnie zagrożony. |
Wygląd | Ciemnobrązowy kapelusz, czarne blaszki, jasnoszary trzon. |
Rozmiar | Kapelusz 1-5 cm, trzon 5-11 cm. |
Właściwości | Nieciekawe, delikatne w smaku. Młode owocniki przydatne do spożycia po usmażeniu. |
Zastosowanie w kuchni | Można usmażyć młode owocniki w panierce i spożywać jak inne grzyby jadalne. |
Występowanie i siedlisko
Kołpaczek motylkowaty jest szeroko rozprzestrzeniony na całym świecie. Występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą, a także na wielu wyspach. W Polsce jest jednak gatunkiem rzadkim. Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ze statusem R – gatunek potencjalnie zagrożony z powodu ograniczonego zasięgu i niewielkich obszarów występowania.
Jest grzybem koprofilnym. Rośnie od maja do października, na nawozie bydlęcym, na nawożonych łąkach. Preferuje miejsca zacienione.
Ciekawostki
- Zarodniki kołpaczka motylkowatego mają charakterystyczny, podłużnie sześciokątny kształt.
- Należy do tego samego rodzaju co niektóre grzyby halucynogenne. Jednak kołpaczek motylkowaty nie ma właściwości psychoaktywnych.
- Bywa mylony z innymi podobnymi gatunkami kołpaczków, które różnią się kolorem i cechami mikroskopowymi.
Podsumowanie
Kołpaczek motylkowaty to interesujący gatunek grzyba z rodziny kołpaczkowatych. Chociaż pospolity na świecie, w Polsce należy do rzadkości i jest potencjalnie zagrożony. Charakteryzuje się niepozornym wyglądem – ciemnobrązowym kapeluszem i czarnymi blaszkami. Jest to grzyb interesujący zarówno dla mykologów-amatorów, jak i profesjonalistów.