Agrest (Ribes uva-crispa) to niedaleki kuzyn porzeczki. Delikatne w smaku owoce popularnego agrestu nadają się zarówno do spożycia na surowo, jak i na przetwory. Poznaj nasze porady, jak uprawiać go na działce.
Czasami agrest można spotkać w przydomowych ogródkach. Ten niewysoki krzew wytwarza kolce i 3- lub 5-klapowe zielone liście, które są lekko karbowane. Kwitnienie trwa od kwietnia do maja. Kwiaty są niepozorne, zazwyczaj białe, czasami o odcieniu żółtym lub czerwonoróżowym. Zapylają je owady – muchówki i błonkówki. Owocem jest jagoda barwy zielonej o skórce pokrytej niezbyt licznymi włoskami. Kolor skórki może być lekko żółtawy lub czerwonawy.
Agrest – uprawa krzewów owocowych w ogrodzie
Krzew agrestu najlepiej rośnie na glebie żyznej, dość wilgotnej i lekko kwaśnej. Idealny odczyn to pH 6-6,5. Jeśli chcesz posadzić agrest na swojej działce, spulchnij i przekop ziemię z dodatkiem kompostu lub obornika. Jeśli masz w ogrodzie glebę piaszczysto-gliniastą z dużym udziałem piasku, pamiętaj o regularnym podlewaniu.
Odmiany uprawne agrestu charakteryzują się wysoką mrozoodpornością. Jednak, z uwagi na dość wczesne kwitnienie, kwiaty mogą być narażone na przemarzanie. Dlatego krzewy powinny być sadzone na stanowiskach słonecznych i osłoniętych od wiatru. Jeśli chcesz zapewnić swoim roślinom efektywne zapylanie, a przez to obfite i regularne plony, posadź kilka różnych odmian agrestu w swoim ogrodzie.
Kiedy sadzić agrest i jak to robić?
Gdy już wybierzesz odpowiednie miejsce i przygotujesz je, możesz zacząć sadzenie agrestu. Najlepiej jest robić to od końca września do końca października. Najczęściej sadzi się pojedyncze okazy na pniu. Jeśli masz w planach kilka krzewów, posadź je w rozstawie co najmniej 1,5 m x 1,5 m. Przy formach krzaczastych należy pozostawić większe odstępy pomiędzy roślinami.
Krzew agrestu najlepiej jest sadzić jesienią na głębokość około 5 cm. Pamiętaj, aby mocno docisnąć, a najlepiej udeptać glebę wokół świeżo posadzonej rośliny. Obszar wokół agrestu należy ściółkować, aby zapobiec rozwojowi chwastów i wysychaniu gleby. Do tego celu możesz użyć kory drzew iglastych, trocin, torfu lub słomy.
Ważne zabiegi ogrodnicze – kiedy i jak przycinać agrest?
Regularne cięcie krzewów agrestu pobudza wytwarzanie nowych pędów i prowadzi do zagęszczenia korony. Dzięki temu rośliny obficie plonują i zdrowo rosną. Wkrótce po posadzeniu należy skrócić krzaczaste odmiany na wysokość około 10 cm – nad drugim pąkiem. Dzięki takiemu zabiegowi w pierwszym roku uprawy rośliny wytworzą mocne pędy, na których w kolejnym sezonie pojawią się kwiaty i owoce. Równie ważne jest usuwanie starych gałęzi, a także tych, które krzyżują się lub rosną pod dziwnym kątem i psują kształt korony.
Agrest – właściwości owoców i ich zastosowanie w kuchni
Agrest wytwarza owoce na dwuletnich pędach. Zawierają one kwas jabłkowy i cytrynowy. Substancje te odpowiadają za charakterystyczny smak, a także wywierają korzystny wpływ na proces trawienia. W miąższu znajduje się dużo magnezu oraz witamin z grupy B. Wykazują one działanie na układ nerwowy, pomagają się odprężyć i zwalczyć stres.
Zastosowanie dojrzałych owoców agrestu w kuchni obejmuje spożywanie ich na surowo, a także wykorzystanie w przetworach do wytwarzania dżemów, galaretek i soków. Można też suszyć owoce i kandyzować je.
Agrest czerwony na działce – szkodniki i choroby
Typowym szkodnikiem agrestu jest wszechobecna mszyca. Żeruje ona na spodzie liści oraz na młodych pędach. Wysysanie soku przez licznie występujące szkodniki może poważnie zaszkodzić roślinie i zaburzyć jej rozwój. Dlatego, jak tylko zauważysz je na krzewie agrestu, zwalczaj je środkami ochrony roślin. Na spodzie liści czasem spotyka się także niewielkie przędziorki. Na ich obecność wskazuje delikatna pajęczyna, która znajduje się na pędach oraz jasne przebarwienia na liściach, widoczne od góry.
Krzew agrestu może być atakowany przez choroby, przede wszystkim mączniak agrestu i antraknozę liści. Mączniak sprawia, że na roślinie pojawiają się plamy pokryte białym nalotem, a owoce przebarwiają się na brunatny kolor. Natomiast antraknoza objawia się żółtymi plamami na liściach. W jednym i drugim przypadku porażone pędy i liście należy usuwać i palić, aby nie dopuścić do rozprzestrzeniania się choroby.
Uprawa i pielęgnacja krzewów owocowych w ogródku nie jest skomplikowana. Pamiętaj o odpowiednim, słonecznym stanowisku, a także o tym, jak przycinać agrest, by wytworzył on wiele owoców na dwuletnich pędach. Obserwuj swoje rośliny i przy pierwszych oznakach chorób lub po zauważeniu śladów obecności szkodników stosuj odpowiednie środki, a będziesz mógł cieszyć się obfitymi zbiorami smacznych i zdrowych owoców.