Tabela – właściwości mleczaja wełnianki
zagadnienie | opis |
Jadalny czy nie? | Ze względu na ostry, palący smak oraz zawartość substancji toksycznych uważany za grzyba niejadalnego, mogącego powodować zatrucia objawiające się nudnościami i wymiotami. |
Sezon | Owocniki pojawiają się od lipca do listopada. |
Występowanie | Pospolity w całej Polsce, występuje także w innych rejonach strefy umiarkowanej półkuli północnej. Rośnie w lasach i parkach w obecności brzóz. |
Wygląd | Kapelusz o średnicy 4-10 cm, początkowo różowy, później płowiejący. Pokryty filcowatą skórką i kosmkami na brzegu. Trzon biały lub różowy. Blaszki kremowe lub białe. |
Rozmiar | Kapelusz osiąga średnicę 4-10 cm. Trzon długości 4-8 cm. |
Właściwości | Miąższ biały, kruchy, o owocowym zapachu i ostrym, palącym smaku. Mleczko białe, piekące. |
Zastosowanie w kuchni | Po długim gotowaniu i odlaniu wody traci właściwości trujące, jednak nadal ma ostry, gorzki smak i nie nadaje się do spożycia. |
Budowa i cechy charakterystyczne
Mleczaj wełnianka należy do rodziny gołąbkowatych. Osiąga średnicę kapelusza 4-10 cm, a trzon długości 4-8 cm. Jego kapelusz ma początkowo kolor różowy, później płowieje. Jest filcowaty, na brzegu pokryty zwisającymi kosmkami. Trzon biały lub różowy. Blaszki mają barwę kremową lub białą. Miąższ jest biały, kruchy, o zapachu owocowym i ostrym, palącym smaku. Gdy grzyb zostanie uszkodzony, wypływa z niego białe, piekące mleczko.
Występowanie i toksyczność
Mleczaj wełnianka jest w Polsce gatunkiem pospolitym. Rośnie w lasach i parkach w towarzystwie brzóz, z którymi tworzy mikoryzę. Pojawia się od lipca do listopada. Został rozprzestrzeniony w całej strefie klimatu umiarkowanego półkuli północnej. Ze względu na swój ostry, palący smak i zawartość substancji toksycznych jest uważany za grzyba niejadalnego. Może powodować zatrucia objawiające się nudnościami, wymiotami i biegunką. Jedynie po długim gotowaniu i odlaniu wody traci właściwości trujące, ale nadal ma nieprzyjemny, gorzki smak.
Ciekawostki
- W krajach skandynawskich mleczaj wełnianka po odpowiednim przygotowaniu uznawany jest za smaczny grzyb jadalny.
- Ze względu na podobny wygląd i właściwości bywa mylony z jadalnym rydzem.
- Atakowany jest przez pasożytniczego grzyba Hypomyces lateritius, który zmienia jego wygląd.
- Ma wiele regionalnych nazw, m.in. rydz fałszywy, rydz psi, kosmal, włosianka.
Podsumowanie
Mleczaj wełnianka to pospolity w Polsce gatunek grzyba z rodziny gołąbkowatych. Rośnie w lasach i parkach w towarzystwie brzóz. Charakteryzuje się białym, kruchym miąższem o ostrym, palącym smaku i białym, piekącym mleczku. Jest uważany za grzyba niejadalnego, mogącego powodować zatrucia przewodu pokarmowego. Tylko odpowiednia obróbka termiczna pozwala zneutralizować jego toksyczne działanie. Mimo tego nadal zachowuje nieprzyjemny, gorzki smak.