Drzewko laurowe podczas letnich miesięcy stanowi piękną ozdobę balkonów i tarasów, a także ogródków restauracyjnych. Sprawdź, jak je odpowiednio pielęgnować, aby zdrowo rosło.
Wawrzyn szlachetny – skąd pochodzi i jak wygląda?
Drzewko laurowe (Laurus nobilis) występuje naturalnie na wybrzeżach Morza Śródziemnego. Jest więc wrażliwe na zimno. Nie rośnie szybko, a wysokość, którą może osiągnąć przy uprawie doniczkowej, zwykle nie przekracza 150 centymetrów. Jego liście są ciemnozielone, sztywne, skórzaste i ostro zakończone. Liście wawrzynu szlachetnego są popularną przyprawą, znaną i lubianą również w naszym kraju.
Liść laurowy – uprawa tego drzewka wymaga odpowiedniej temperatury
Wawrzyn szlachetny bardzo źle reaguje na przeciągi. Z tego powodu miejsce, w którym chcesz go umieścić, musi być dobrze osłonięte od wiatru. Drzewko laurowe lubi ciasne donice wypełnione podłożem żyznym, przepuszczalnym i mającym odczyn obojętny lub zasadowy. Najlepiej jest wybrać glebę o odczynie pH mieszczącym się w granicach od 6,5 do 7,5. Ta roślina potrzebuje odpowiedniej wilgotności powietrza, dlatego wskazane jest systematyczne jej zraszanie. Trzeba jednak w tym celu używać miękkiej wody. Nadaje się do tego woda z kranu, pod warunkiem, że odstała przynajmniej jedną dobę.
Laurus nobilis potrzebuje właściwej pielęgnacji
Wawrzyn szlachetny należy do roślin, które muszą być systematycznie nawadniane. Raczej nie przetrwają okresów suszy. Podczas ciepłych dni, a więc w okresie wiosny oraz lata, najlepiej jest podlewać roślinę co 2–3 razy w tygodniu. Podłoże, w którym zasadzone jest drzewko laurowe, nie powinno być nigdy suche, ale raczej wilgotne (nie mokre). W miesiącach od kwietnia do lipca warto dodatkowo odżywić roślinę, stosując nawozy organiczne. Dobrze jest karmić je naturalnym biohumusem, jeśli hodujesz to drzewko po to, by później używać jego liści jako przyprawy. Zimą, w czasie spoczynku, roślina potrzebuje jasnego pomieszczenia oraz temperatury w granicach 5–10 stopni Celsjusza.
Drzewo laurowe warto czasami przycinać
Aby nadać roślinie ładny kształt, warto ją czasami przyciąć. Warto robić to dwa razy do roku – w marcu oraz pod koniec lipca. Trzeba przy tym pamiętać, że drzewko laurowe rośnie bardzo wolno, a więc nie można obcinać go za mocno. Najczęściej tę roślinę formuje się w kształt stożka. Przy przycinaniu należy uważać, żeby nie uszkodzić liści. Do tej czynności najlepiej jest używać sekatora.
Drzewko liść laurowy niełatwo jest rozmnożyć
Części pędów, które zostały odcięte podczas sezonowego przycinania, mogą z powodzeniem posłużyć jako sadzonki. Jest to jednak metoda dla wyjątkowo cierpliwych osób. Dlaczego? Ponieważ pozyskane w ten sposób sadzonki drzewa laurowego ukorzeniają się bardzo powoli – może to potrwać nawet kilka miesięcy. Poza tym powstałe z nich rośliny również charakteryzują się wolnym wzrostem. Inną opcją jest użycie nasion.
Czy liść laurowy jest jadalny?
Liść laurowy jest znaną w naszym kraju przyprawą, którą z pewnością większość osób ma w swojej kuchni. Charakterystyczny jest jej nieco gorzki aromat. Często dodawany jest do zup, ale również znajduje swoje zastosowanie przy przyrządzaniu dań mięsnych. Hodując wawrzyn szlachetny, bez obaw możesz zbierać liście laurowe przez cały rok. Przed użyciem ich jako przyprawy trzeba je jednak wysuszyć, najlepiej w ciemnym lub zacienionym miejscu. Następnie trzeba je przechowywać w pojemniku, upewniając się, że jest szczelnie zamknięty.
Liście laurowe mają też właściwości lecznicze
Oprócz tego, że liści laurowych można używać jako przyprawy, znajdują one też zastosowanie w leczeniu. Dzięki wielu właściwościom wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Wawrzyn szlachetny jest używany m.in. w farmaceutyce oraz kosmetyce. Liście laurowe zawierają olejki eteryczne, które posiadają właściwości antyseptyczne, moczopędne, rozkurczowe oraz przeciwzapalne. Ze względu na to wykorzystuje się je w leczeniu chorób serca, a także przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Natomiast okłady liści laurowych przynoszą ulgę przy artretyzmie. Olejek można też dodać do kąpieli, podczas której działa pobudzająco i oczyszczająco.
Olejek laurowy można też nakładać na skórę. Wtedy dzięki swoim właściwościom regeneracyjnym i odkażającym, pomoże w walce z wypryskami cery trądzikowej, a także w pielęgnacji zniszczonej skóry. Wykorzystuje się go również w leczeniu łupieżu.
Liście laurowe w doniczce – jakie choroby i szkodniki mogą im grozić?
Wawrzyn szlachetny uprawia się nie tylko przez wzgląd na jego dekoracyjność. Innym powodem jest oczywiście pozyskiwanie liści laurowych, najczęściej do wykorzystania ich podczas gotowania. Drzewko laurowe może jednak paść ofiarą szkodników albo zostać zaatakowane przez chorobę. Co może mu grozić?
- bakterioza – to częsta choroba dotykająca tę roślinę. Objawia się plamami na liściach oraz widocznymi ranami na gałęziach i owocach. Jedynym wyjściem jest odcięcie zarażonych części rośliny:
- zgnilizna korzeni – to problem spowodowany nadmiernym podlewaniem drzewka. Jest to poważne schorzenie, którego trzeba unikać;
- ospa – twoja roślina prawdopodobnie złapała tę chorobę, jeśli pojawiają się na niej fioletowe plamy. Do leczenia drzewka najlepiej jest używać fungicydów, które zawierają miedź;
- przędziorki oraz mszyce – to szkodniki, których może być ciężko się pozbyć. Ważne jest, aby regularnie sprawdzać liście rośliny, żeby móc zareagować, gdy tylko się pojawią.
Wawrzyn szlachetny to wyjątkowe drzewko. Jest nie tylko ozdobne, ale też dzięki niemu możesz pozyskiwać liście laurowe, które wykorzystasz w kuchni. Jednocześnie jest to roślina, która nie wymaga specjalnej pielęgnacji i jest łatwa w uprawie. Zdecydowanie warto ją posiadać w domu i samodzielnie uformować w atrakcyjny kształt.