Tabela – właściwości
zagadnienie | opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny |
Sezon | Od maja do listopada |
Występowanie | Pospolity w całej Europie, w tym w Polsce. Rośnie na łąkach, pastwiskach, przy drogach. |
Wygląd | Mały grzyb o średnicy kapelusza 1-4 cm, koloru skórzastożółtego lub ochrowobrązowego. Cienki, elastyczny trzon. |
Rozmiar | Kapelusz ma średnicę 1-4 cm. Trzon długości 6-7 cm. |
Właściwości | Miąższ bladożółty, przyjemnego grzybowego zapachu i łagodnego smaku. |
Zastosowanie w kuchni | Nadaje się do zup, sosów, suszenia. Używa się tylko kapeluszy. |
Miejsce występowania i pokrótce o zbiorze
Twardzioszek przydrożny jest pospolity w całej Polsce. Można go znaleźć od maja do listopada na łąkach, pastwiskach, przy polnych drogach i na obrzeżach lasów. Często tworzy charakterystyczne „czarcie koła”. Należy uważać, by nie pomylić go z niektórymi trującymi gatunkami grzybów rosnącymi w podobnych miejscach.
Przygotowanie i zastosowanie w kuchni
Twardzioszek ma łagodny, orzechowy smak i aromatyczny zapach. Nadaje się do zup, sosów, a po wysuszeniu także jako składnik potraw. Ze względu na niewielką zawartość wody dobrze znosi suszenie. Do celów kulinarnych wykorzystuje się jedynie kapelusze, odrzucając twarde i łykowate trzonki.
Ciekawostki
- Związki zawarte w owocnikach mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Hamują m.in. wzrost gronkowca złocistego.
- Grzybnia twardzioszka wydziela amoniak, który barwi trawę wokół owocników na niebieskawozielono i powoduje jej obumieranie.
- Dawniej uważany za jeden z najsmaczniejszych grzybów jadalnych. Obecnie mniej doceniany od borowików czy podgrzybków.
Podsumowanie
Twardzioszek przydrożny to pospolity w Polsce grzyb o umiarkowanych walorach smakowych. Warto poznać go bliżej, gdyż może być smacznym i aromatycznym dodatkiem do potraw. Przy zbiorze należy uważać, aby nie pomylić go z niektórymi trującymi gatunkami, które rosną w podobnych środowiskach.