Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | W Europie uznawany za niejadalny, choć w Azji spożywany |
Sezon | Występuje przez cały rok |
Występowanie | Pospolity w całej Polsce |
Wygląd | Koncentrycznie ułożone strefy barwy od brązowej po czarną |
Rozmiar | Szerokość owocników 3-8 cm, grubość 2-5 mm |
Właściwości | Zawiera cenne związki o właściwościach leczniczych |
Zastosowanie w kuchni | W Polsce nie stosuje się w kuchni |
Występowanie i siedlisko
Wrośniak różnobarwny występuje na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Jest powszechny w całej Europie, a w Polsce bardzo pospolity na terenie całego kraju. Rośnie na martwych drzewach liściastych w lasach, zaroślach, parkach i ogrodach. Najczęściej spotykany jest na takich drzewach jak brzoza, buk, dąb, klon, lipa czy wierzba. Preferuje drzewa rosnące pojedynczo, unika nadrzecznych łęgów.
Znaczenie
Mimo że w Europie uznawany jest za grzyba niejadalnego, to w niektórych krajach Azji spożywa się go. Jednak największe znaczenie ma ze względu na zawarte w owocnikach cenne związki o właściwościach leczniczych. W medycynie naturalnej wykorzystuje się przeciwnowotworowe i immunostymulujące działanie polisacharydu K, wyodrębnianego z tego grzyba. Stosuje się go m.in. w terapii raka żołądka i ostrej białaczki.
Ciekawostki
- Ze względu na charakterystyczne, koncentrycznie ułożone strefy barwne, wrośniak różnobarwny często wykorzystuje się do tworzenia ozdobnych kompozycji.
- Aby zachować jego kolory podczas suszenia, owocniki można spryskać lakierem do włosów lub lakierem bezbarwnym.
- Testuje się wykorzystanie grzybni tego gatunku do ochrony drzewostanów liściastych przed opieńkami.
Podsumowanie
Wrośniak różnobarwny to pospolity w Polsce grzyb o dużym znaczeniu ze względu na zawartość cennych związków leczniczych. Choć nie nadaje się do spożycia w naszym kraju, to ma potencjał wykorzystania w medycynie naturalnej i jako ozdoba ze względu na barwne owocniki.