Tabela – właściwości
Spis treści
pokaż
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Niejadalny |
Sezon | Od czerwca do października |
Występowanie | W Polsce gatunek rzadki, zagrożony wyginięciem. Rośnie w lasach na martwych pniach drzew liściastych i iglastych. Występuje także w Ameryce Północnej, Azji i Europie. |
Wygląd | Krzaczkowaty grzyb o wysokości 2-8 cm, z jednego grubego pnia wyrastają liczne cieńsze, rozgałęzione gałązki. Końcówki gałązek są miseczkowato rozszerzone, z drobnymi wyrostkami. Barwa od bladocielistej do ochrowożółtej. |
Rozmiar | Wysokość owocników 4-13 cm, szerokość 2-10 cm. |
Właściwości | Miąższ elastyczny, białawy do jasnożółtego. Smak łagodny, czasami pieprzny. Zapach niewyraźny. |
Zastosowanie w kuchni | Brak, grzyb niejadalny. |
Cechy mikroskopowe i systematyka
Świecznik rozgałęziony zaliczany jest do rodziny szyszkogłówkowatych. Po raz pierwszy opisany naukowo w 1794 roku przez Persoona pod nazwą Clavaria pyxidata. Obecnie uznaną nazwą naukową jest Artomyces pyxidatus.
Mikroskopowo charakteryzuje się eliptycznymi zarodnikami z drobną kropelką oleju, o rozmiarach 8-11 x 5-6 μm. Występują cystydy o długości do 50 μm.
Ciekawostki
- Ze względu na oryginalny pokrój nazywany był dawniej goździeniec kieliszkowaty lub kubkowaty.
- W polskim piśmiennictwie mykologicznym spotykane były też nazwy świecznica rozgałęziona i koroniec rozgałęziony.
- Umieszczony na polskiej Czerwonej liście roślin i grzybów ze statusem gatunku narażonego na wyginięcie.
- Występuje także na czerwonych listach w Anglii, Szwecji i Niemczech.
Podsumowanie
Świecznik rozgałęziony to niezwykły i rzadki grzyb wyróżniający się oryginalną budową. Jego wielokrotnie rozgałęziony owocnik przypomina kształtem kandelabr lub krzaczek. W Polsce objęty ochroną jako gatunek zagrożony. Nie ma zastosowania w kuchni, gdyż jest niejadalny.
Archiwum: sierpień 2023