Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Tak, uważany za grzyb jadalny. |
Sezon | Wiosna. |
Występowanie | Występuje w lasach i zaroślach, na ubogich, piaszczystych glebach. W Polsce dość rzadki. |
Wygląd | Wysokość 4-15 cm. Główka czerwonobrązowa do czarnobrązowej, trzon biały do bladoochrowożółtego. |
Rozmiar | Do 15 cm wysokości. |
Właściwości | Miąższ kruchy, woskowaty, o przyjemnym zapachu i smaku. |
Zastosowanie w kuchni | Spożywany na surowo lub gotowany. Dodawany do potraw jako przyprawa. |
Występowanie i ochrona smardza wyniosłego
Smardz wyniosły występuje w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, Europie, Azji, Australii i Nowej Zelandii. W Polsce jest gatunkiem rzadkim. Od 2014 roku objęty jest częściową ochroną gatunkową – chronione są okazy rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych i innych terenów zieleni.
Zbieranie i przygotowanie smardza wyniosłego
Smardz wyniosły zbiera się od kwietnia do czerwca. Należy zwracać uwagę, aby nie pomylić go z innymi gatunkami smardzów. Zbierane okazy należy dokładnie oczyścić. Spożywa się je na surowo lub gotuje. Pasują do potraw z drobiu, duszonych warzyw, jajecznic. Mają delikatny, orzechowy smak.
Ciekawostki o smardzie wyniosłym
- Dawniej uważano smardze za „grzyby trujące„, ponieważ często rosły w pobliżu muchomorów.
- Młode owocniki smardzy przypominają kształtem morele, stąd ich polska nazwa.
- Ze względu na trudność w odróżnieniu od innych gatunków, smardze były dawniej grzybami kosztownymi i deficytowymi.
- Istnieje przekonanie, że smardze zapowiadają dobry urodzaj innych grzybów.
Podsumowanie
Smardz wyniosły to cenny grzyb jadalny, poszukiwany przez grzybiarzy. Aby go rozpoznać, trzeba zwrócić uwagę na charakterystyczny kształt i barwę. Ze względu na swoją delikatność świetnie nadaje się do potraw z drobiu, jajecznic czy duszonek. Mimo że występuje w Polsce, należy do gatunków rzadkich i prawnie chronionych.