Koźlarz sosnowy (Leccinum vulpinum) to interesujący grzyb z rodziny borowikowatych, występujący w lasach sosnowych na terenie Polski i Europy. Ze względu na swój smaczny miąższ i walory smakowe jest poszukiwany przez zbieraczy grzybów.
Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny |
Sezon | Od lipca do listopada |
Występowanie | Lasy sosnowe w Polsce i Europie |
Wygląd | Purpurowobrązowy kapelusz, biały trzon |
Rozmiar | Kapelusz 6-10 cm, trzon 7-15 cm |
Właściwości | Smaczny, wartościowy grzyb |
Zastosowanie w kuchni | Do potraw, marynat |
Budowa i wygląd koźlarza sosnowego
Koźlarz sosnowy ma kapelusz o średnicy 6-10 cm, początkowo wypukły, później spłaszczony. Ma purpurowobrązową barwę z czerwonym odcieniem. Trzon tego grzyba ma długość 7-15 cm i grubość 1,5-4,5 cm. Jest biały, pokryty ciemniejszymi włóknami. Miąższ początkowo biały, później różowieje.
Występowanie i zbiory
W Polsce koźlarz sosnowy rośnie od lipca do listopada w lasach sosnowych, zwłaszcza na wrzosowiskach. Jest gatunkiem rzadkim, umieszczonym na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Ze względu na ograniczony zasięg i małe obszary występowania jest potencjalnie zagrożony. Należy zbierać go z umiarem.
Ciekawostki
- Z powodu charakterystycznego wyglądu nazywany jest lisem wśród grzybów.
- Czasami mylony jest z innymi gatunkami koźlarzy, które rosną pod innymi drzewami.
- W angielskim nazywany jest „fox-coloured bolete”.
- W Danii i Anglii również uznawany za gatunek zagrożony.
Podsumowanie
Koźlarz sosnowy to interesujący i smaczny grzyb z rodziny borowikowatych. Rośnie w lasach sosnowych, gdzie należy go ostrożnie zbierać ze względu na jego status gatunku rzadkiego. Cechuje go charakterystyczny wygląd i dobre właściwości smakowe. Jest ceniony przez grzybiarzy i zbierany do domowych potraw.
Foto główne: LukeEmski via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0