Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny |
Sezon | Wrzesień – grudzień |
Występowanie | Polska, Europa, Ameryka Północna, Japonia |
Wygląd | Duża kępka zrośniętych owocników, kapelusz 5-10 cm, trzon 7-13 cm |
Rozmiar | Średnica kapelusza 5-10 cm, długość trzonu 7-13 cm |
Właściwości | Tworzy duże kępki zrośniętych owocników, miąższ biały, sprężysty |
Zastosowanie w kuchni | Tylko kapelusze do zup i marynat |
Ciekawe cechy kępkowca jasnobrązowego
Kępkowiec jasnobrązowy rośnie zazwyczaj w dużych skupiskach licznych owocników, których trzony są zrośnięte ze sobą. Czasami tworzy widowiskowe „czarcie kręgi” o średnicy nawet kilku metrów. Jego kapelusze osiągają 5-10 cm średnicy, a trzony 7-13 cm długości. Mają charakterystyczny jedwabisty połysk i promienistą strukturę.
Zastosowanie kulinarne kępkowca
Kępkowiec jasnobrązowy jest grzybem jadalnym. Można go wykorzystywać w kuchni, jednak tylko kapelusze nadają się do spożycia. Szczególnie polecany jest do zup i marynat. Ma delikatny smak i zapach, przez co dobrze komponuje się z innymi składnikami.
Ciekawostki
Kępkowiec jasnobrązowy znany jest pod wieloma nazwami naukowymi – łącznie ma ich ponad 10.
Dawniej w polskim piśmiennictwie mykologicznym nazywany był podblaszkiem gromadnym.
Czasami tworzy spektakularne „czarcie kręgi” o średnicy nawet kilku metrów.
Podsumowanie
Kępkowiec jasnobrązowy to interesujący i smaczny grzyb, charakterystyczny ze względu na tworzenie olbrzymich kępek zrośniętych owocników. Warto zwracać na niego uwagę podczas grzybobrania od września do grudnia. Można go wykorzystać w kuchni do zup i marynat.
Fot. Główne: Jerzy Opioła via Wikipedia, CC BY-SA 4.0