Gdzie szukać grzybów jadalnych – rola drzew
Ważna jest przede wszystkim znajomość gatunków drzew. Dzięki zjawisku zwanego mikoryzą, czyli korzystnej współzależności między grzybami i korzeniami roślin, poszczególne gatunki grzybów preferują towarzystwo konkretnych drzew. Oto najpopularniejsze grzyby jadalne wraz z ich ulubionymi drzewami:
- borowik szlachetny (prawdziwek) – sosny, świerki;
- borowik usiatkowany – dęby, buki;
- podgrzybek brunatny – sosny, świerki;
- podgrzybek złotawy – buki, sosny, dęby;
- pieprznik jadalny (kurka) – świerki i inne drzewa w lasach iglastych i liściastych;
- koźlarz babka – brzozy;
- maślak zwyczajny – sosny;
- mleczaj rydz – sosny.
Jakie lasy wybrać na grzybobranie?
Trudno jednoznacznie wskazać najlepsze lasy do zbioru grzybów, gdyż zależy to od poszukiwanych gatunków. Podgrzybki i kurki znajdziemy zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Koźlarza babki szukajmy pod brzozami, a maślaka pod sosnami. Niektóre grzyby preferują wilgotne lasy górskie. Warto wybrać las z drzewami, które lubią nasze ulubione gatunki.
Kiedy i gdzie szukać grzybów?
Najlepiej szukać grzybów wcześnie rano lub wieczorem. W słoneczne dni koncentrujemy się na cienistych miejscach, a w deszczowe – w ciepłych i suchych. W rzadkich lasach grzyby rosną często od północnej strony drzew.
Jak rozpoznawać grzyby jadalne?
Aby uniknąć zatrucia, należy bardzo dokładnie rozpoznawać zbierane grzyby. Początkujący grzybiarze powinni zabierać ze sobą atlas grzybów lub aplikację do ich rozpoznawania. Nie należy zrywać owocników, co do których mamy jakiekolwiek wątpliwości. Lepiej też unikać grzybów, które wyglądają na robaczywe lub zepsute.
Jak zbierać grzyby?
Grzyby wykręcamy lub delikatnie wycinamy nożykiem, pozostawiając grzybnię w ziemi. Nie wolno ich wyrywać, bo uszkodzimy podziemną grzybnię. Do koszyka warto wkładać tylko zdrowe, nieuszkodzone okazy. Zbieramy jedynie grzyby, które zamierzamy spożyć – pozostałe zostawiamy w lesie.
Przechowywanie i przygotowanie grzybów
Zebranych grzybów nie powinniśmy trzymać w plastikowych torbach, lecz w przewiewnych koszykach. Szybko je czyścimy i suszymy bądź mrozimy. Przed spożyciem koniecznie odpowiednio obrabiamy – gotujemy lub smażymy. Niektóre grzyby wymagają wcześniejszego namaczania lub blanszowania.
Bezpieczne grzybobranie
Wybierając się na grzyby, zabierzmy naładowany telefon, by móc wezwać pomoc w razie wypadku. Ubierzmy się stosownie do pogody i terenu. Zwracajmy uwagę na oznaczenia szlaków i granice obszarów chronionych. Pamiętajmy też o odpowiednim nawodnieniu.
Podsumowanie
Aby grzybobranie było owocne, warto poznać preferencje poszczególnych gatunków grzybów co do lasu i towarzyszących im drzew. Rano i wieczorem mamy większe szanse wyprzedzić innych grzybiarzy. Znajomość tych zasad pomoże każdemu początkującemu grzybiarzowi wrócić z lasu z pełnym koszykiem smacznych grzybów.