Tabela – właściwości
zagadnienie | opis |
Jadalny czy nie? | Niejadalny, trujący. Zawiera toksyczną nebularynę. |
Sezon | Występuje od września do listopada. |
Występowanie | Pospolity w całej Polsce, występuje w lasach liściastych i iglastych. Tworzy duże kolonie. |
Wygląd | Biały lub szarawy kapelusz o średnicy 5-15 cm, biały trzon. |
Rozmiar | Kapelusz ma średnicę 5-15 cm, trzon wysokość 6-12 cm i grubość do 3 cm. |
Właściwości | Zawiera toksyczną nebularynę, powoduje zaburzenia trawienne. Ma właściwości antybakteryjne. |
Zastosowanie w kuchni | Nie nadaje się do spożycia. |
Opis gąsówki mglistej
Gąsówka mglista należy do grzybów z rzędu pieczarkowców. Ma biały lub szarawy kapelusz, który w młodości jest wypukły, a potem staje się płaski i ma średnicę od 5 do 15 cm. Trzon tego grzyba jest biały, wysokości 6-12 cm i grubości do 3 cm. Miąższ jest biały, twardy i mięsisty.
Gąsówka mglista rośnie od września do listopada, tworząc często duże kolonie w lasach liściastych i iglastych. W Polsce jest bardzo pospolita.
Ciekawostki o gąsówce mglistej
- Dawniej uważano ją za grzyb jadalny, obecnie wiadomo, że jest trująca.
- Zawiera toksyczną nebularynę, która powoduje zaburzenia trawienne.
- Ma właściwości antybakteryjne, m.in. w stosunku do prątka gruźlicy.
- Czasami tworzy tzw. czarcie koła, układając się w okręgu.
- Bywa atakowana przez pasożytniczego grzyba powodującego deformacje jej kapeluszy.
Podsumowanie
Gąsówka mglista to popularny jesienny grzyb o białym lub szarawym kapeluszu. Rośnie w lasach w całej Polsce, tworząc duże kolonie. Dawniej uważana za grzyb jadalny, obecnie wiadomo, że jest trująca i zawiera nebularynę. Powoduje zaburzenia trawienne, nie nadaje się do spożycia. Ma pewne ciekawe właściwości, m.in. antybakteryjne.