Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Czarka szkarłatna jest grzybem jadalnym, ale rzadko używanym w kuchni. |
Sezon | Występuje w Polsce od grudnia do maja. |
Występowanie | Rośnie w lasach i zaroślach liściastych, na opadłych gałązkach. |
Wygląd | Ma od 2 do 5 cm średnicy. Wewnętrzna powierzchnia żywo czerwona, zewnętrzna brudno-biało-ochrowa. |
Rozmiar | Owocniki mają od 2 do 5 cm średnicy. |
Właściwości | Zawiera barwniki karotenoidowe, m.in. plektaniaksantynę i beta-karoten. Wyizolowano z niego lektynę. |
Zastosowanie w kuchni | Można ją podawać na surowo, smażoną lub marynowaną. Sprawdza się jako dodatek do sałatek, kanapek (surowa chrupie jak rzodkiewka) lub sosów grzybowych. |
Rozpoznanie czarki szkarłatnej
Czarkę szkarłatną stosunkowo łatwo rozpoznać w terenie. Charakteryzuje się intensywnie czerwonym zabarwieniem wewnętrznej powierzchni owocnika. Dorasta do 5 cm średnicy. Zewnętrzna powierzchnia ma barwę brudnobiałą lub ochrową i jest pokryta drobnym meszkiem. Czasem występuje białawy trzonek. Nie ma specyficznego zapachu.
Występowanie i ochrona czarki szkarłatnej
Czarka szkarłatna jest w Polsce gatunkiem rzadkim, wymienionym na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Do niedawna była objęta ścisłą ochroną gatunkową, jednak w 2014 roku zmieniono jej status na „gatunek o nieokreślonym zagrożeniu”. Występuje głównie w lasach liściastych i zaroślach, na martwych gałązkach. Sezon owocnikowania przypada od grudnia do maja.
Ciekawostki o czarce szkarłatnej
- Karotenoidy odpowiadają za intensywny czerwony kolor wewnętrznej powierzchni owocnika.
- Z owocników wyizolowano lektynę, białko wiążące węglowodany.
- Ma ponad 30 synonimów nazwy naukowej.
- Po raz pierwszy opisana naukowo w 1821 roku.
- Dobrze znosi mrożenie, można ją długo przechowywać w zamrażarce.
Podsumowanie
Czarka szkarłatna to niezwykły gatunek grzyba o intensywnej czerwonej barwie i niewielkich rozmiarach. Jest grzybem jadalnym, występującym w polskich lasach liściastych od grudnia do maja. Łatwo ją rozpoznać po charakterystycznym wyglądzie. Dawniej była objęta ochroną gatunkową. Ze względu na swój kolor i oryginalny wygląd warto zwrócić na nią uwagę podczas grzybobrania.