Tabela – właściwości borowika żółtobrązowego:
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny. |
Sezon | Od lipca do października. |
Występowanie | Występuje w Europie, Ameryce Północnej, Środkowej i Australii. W Polsce jest gatunkiem rzadkim, zagrożonym wyginięciem. |
Wygląd | Kapelusz o średnicy 6-15 cm, różowawy lub szaroróżowy. Trzon o wysokości 5-15 cm, żółty z czerwonymi plamkami. |
Rozmiar | Średnica kapelusza 6-15 cm, wysokość trzonu 5-15 cm. |
Właściwości | Miąższ żółty, po przecięciu nieznacznie błękitnieje. Ma przyjemny zapach i smak. |
Zastosowanie w kuchni | Nadaje się do spożycia po obróbce termicznej. |
Borowik żółtobrązowy rośnie w ciepłych lasach liściastych pod dębami i bukami, ale także w lasach iglastych pod jodłami. Preferuje gleby wapienne. Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Kapelusz borowika żółtobrązowego ma średnicę 6-15 cm. Jego różowawa lub szaroróżowa skórka pęka na drobne poletka. Pod spodem ukrywa się żółty miąższ. Trzon o wysokości 5-15 cm jest chromowożółty, u nasady z winnoczerwonymi plamkami. Miąższ borowika żółtobrązowego ma przyjemny zapach i smak.
Ciekawostki o borowiku żółtobrązowym
- Dawniej nazywany był borowikiem przyczepkowym.
- Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Ma status gatunku zagrożonego wyginięciem.
- Występuje również w Ameryce Środkowej i Australii oprócz Europy i Ameryki Północnej.
Podsumowanie
Borowik żółtobrązowy to rzadki i chroniony gatunek grzyba z rodziny borowikowatych. W Polsce występuje w ciepłych lasach liściastych i iglastych. Ma smaczny miąższ o przyjemnym zapachu. Ze względu na niewielką liczebność należy chronić jego naturalne siedliska.
Fot. Główne: Holger Krisp via Wikipedia, CC BY 3.0