Właściwości borowika szlachetnego
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Borowik szlachetny jest jadalnym grzybem, uważanym za jeden z najsmaczniejszych. |
Sezon | Sezon na borowiki przypada od lipca do października. |
Występowanie | Borowik szlachetny rośnie w lasach iglastych, liściastych i mieszanych w całej Polsce. |
Wygląd | Ma kapelusz o średnicy 10-30 cm, początko półkulisty, później wypłaszczony. Rurki i pory jasnożółte. Trzon jasny, siateczkowany. |
Rozmiar | Osiąga wysokość 10-25 cm. Kapelusz ma średnicę 10-30 cm. |
Właściwości | Bogaty w białko, witaminy i pierwiastki. Zawiera selen, magnez, potas. |
Zastosowanie w kuchni | Świetny do zup, sosów, jajecznic, pierogów, marynat. |
Ciekawostki o borowiku szlachetnym
- Należy do rodziny borowikowatych, dawniej zwany podgrzybkiem szlachetnym
- Istnieje wiele odmian borowika – np. borowik królewski, ceglastopory
- W Polsce borowiki objęte są częściową ochroną gatunkową
Popularność borowika szlachetnego
Borowik szlachetny cieszy się ogromną popularnością w Polsce. Ten grzyb borowik uważany jest za króla grzybów i polski skarb narodowy. Sezon grzybowy przyciąga do lasów rzesze amatorów grzybobrania. Borowik prawdziwek to prawdziwy przysmak, doceniany przez koneserów.
Jak rozpoznać borowika szlachetnego?
Borowika szlachetnego rozpoznajemy po charakterystycznym kapeluszu w kolorze brązowym, jasnych rurkach i białym trzonie. Ma mięsisty kapelusz, początkowo półkulisty, potem coraz bardziej rozpostarty. Rurki białawe lub jasnożółte. Trzon biały, pełny, siateczkowany. Miąższ biały, nie zmienia barwy po przekrojeniu.
Jak przygotować borowiki?
Borowiki świetnie nadają się do gotowania, duszenia, smażenia, marynowania. Przed przyrządzeniem należy je dobrze oczyścić – odciąć fragmenty robaczywe, usunąć ewentualny piasek. Można je zamrozić w całości lub pokrojone. Suszone borowiki zachowują aromat.
Przepisy z borowikami
Borowiki pasują do wielu dań – zup, sosów, jajecznic, pierogów, zapiekanek. Świetnym połączeniem smakowym jest borowikowa lasagna, risotto z borowikami lub pasta z kremowym sosem borowikowym.
Podsumowując, borowik szlachetny to wyjątkowy grzyb ceniony w polskiej kuchni. Warto poznać jego walory smakowe i odżywcze. Należy jednak pamiętać o zasadach bezpiecznego grzybobrania.