Tabela – właściwości
Spis treści
pokaż
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny |
Sezon | Maj – wrzesień |
Występowanie | Lasy liściaste, pod dębami, bukami, kasztanami |
Wygląd | Ciemnobrązowy kapelusz, charakterystyczny usiatkowany trzon |
Rozmiar | Kapelusz do 30 cm średnicy, trzon 5-12 cm wysokości |
Właściwości | Smaczny, aromatyczny |
Zastosowanie w kuchni | Bezpośrednie spożycie, suszenie, wszelkie przetwory |
Borowik ciemnobrązowy jest cenionym grzybem jadalnym, wykorzystywanym w kuchni na wiele sposobów. Posiada aromatyczny smak i zapach. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, suszenia oraz przygotowywania przetworów. W krajach Europy Południowej jest bardzo popularny i często sprzedawany na targowiskach.
Ciekawostki o borowiku ciemnobrązowym
- Na Wyspach Kanaryjskich można go znaleźć nawet w lutym.
- W Monachium jest sprowadzany z Afryki Południowej i sprzedawany w wysokich cenach w supermarketach.
- We Włoszech należy do najbardziej cenionych gatunków grzybów.
- W Polsce znajduje się na Czerwonej liście gatunków zagrożonych wyginięciem.
Podsumowanie
Borowik ciemnobrązowy to rzadki w Polsce, ale poszukiwany i ceniony grzyb jadalny z rodziny borowikowatych. Rośnie w lasach liściastych od maja do września. Ze względu na smaczne mięso i aromat nadaje się do bezpośredniego spożycia oraz suszenia i przetwarzania. Szczególną popularnością cieszy się w krajach Europy Południowej.
Archiwum: sierpień 2023