Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny |
Sezon | Latem i jesienią |
Występowanie | W Polsce, choć rzadko. Rośnie w glebie na podłożu wapiennym w lasach, w symbiozie z dębami, grabami i leszczyną. |
Wygląd | Podziemny owocnik o średnicy do 3 cm. Powierzchnia czarna, pokryta brodawkami. Występuje charakterystyczne wgłębienie. |
Rozmiar | Do 3 cm średnicy |
Właściwości | Intensywny, przyjemny zapach. Zachowuje aromat po ugotowaniu. |
Zastosowanie w kuchni | Używany do dań z makaronu, dodaje aromatu potrawom. |
Występowanie i zagrożenia
Trufla wgłębiona występuje w różnych regionach świata, między innymi w Ameryce Północnej, Europie i Australii. W Polsce jej stanowiska są nieliczne. Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ze statusem gatunku wymierającego. W przeszłości była objęta ochroną częściową, a od 2004 roku – ochroną ścisłą.
Zastosowanie kulinarne
Trufla wgłębiona ceniona jest w kuchni za swój intensywny aromat. Dodaje smaku potrawom, szczególnie daniom z makaronu. Ze względu na zdolność zachowania zapachu po ugotowaniu, może być wykorzystywana także w daniach wymagających długiego gotowania. Jej cena w sprzedaży wynosi około 42 euro za 100 gramów.
Ciekawostki
- Ze względu na swój aromat jest poszukiwana przez przemysł przetwórczy.
- Ma najintensywniejszy zapach spośród trufli.
- Bywa mylona z truflą letnią, która wyglądem jest bardzo podobna.
Podsumowanie
Trufle wgłębiona to wyjątkowy gatunek grzyba jadalnego, który niestety zanika w polskich lasach. Ma bardzo pożądane cechy – intensywny i unikalny zapach oraz zdolność zachowania aromatu po obróbce termicznej. Mimo że jej stanowiska w Polsce są nieliczne, to warto poznać ten wyjątkowy grzyb i chronić go przed wyginięciem.
Fot. Główne: Oldsoft via Wikipedia, CC BY-SA 3.0