Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny |
Sezon | Latem i jesienią |
Występowanie | Europa, w Polsce bardzo rzadki np. w Puszczy Niepołomickiej |
Wygląd | Jaskrawożółty kapelusz i trzon, średnica kapelusza 5-16 cm |
Rozmiar | Trzon 4-12 cm wysokości, 2,5-6 cm grubości |
Właściwości | Miąższ intensywnie niebieszczeje po przekrojeniu, zapach nieokreślony, smak przyjemny, lekko kwaskowaty |
Zastosowanie w kuchni | Można przyrządzać na różne sposoby, doskonały do dań z grzybów |
Opis borowika żonkilowego
Borowik żonkilowy należy do rodziny borowikowatycho odmianie żonkilowej. Ma jaskrawożółty, półkulisty, potem poduchowaty kapelusz o średnicy od 5 do 16 cm. Rurki są początkowo cytrynowożółte, później zielonkawe, a pory cytrynowe, potem złotożółte. Trzon cylindryczny, również jaskrawożółty, z brązowymi plamkami. Miąższ żywo niebieszczeje po przekrojeniu.
Występowanie i status ochronny
Borowik żonkilowy w Europie jest bardzo rzadki. W Polsce występuje m.in. w Puszczy Niepołomickiej. Rośnie w lasach liściastych, pod dębami. Owocniki pojawiają się latem i jesienią. Gatunek ten znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ze statusem E, czyli jest taksonem wymierającym. Objęty ochroną także w wielu innych krajach.
Ciekawostki
- Jest grzybem mikoryzowym, żyje w symbiozie z drzewami.
- Ma przyjemny, lekko kwaskowaty smak i wysokie walory kulinarne.
- Cenne znalezisko dla grzybiarzy.
Podsumowanie
Borowik żonkilowy to niezwykle rzadki i chroniony gatunek grzyba z rodziny borowikowatych. Rośnie w lasach liściastych w Europie, w tym w Polsce. Charakteryzuje się jaskrawożółtym kapeluszem i trzonem. Jest grzybem jadalnym o wyśmienitym smaku. Ze względu na status gatunku wymierającego nie należy go zbierać, tylko podziwiać w naturalnym środowisku.
Fot. Główne: Jean-Pol GRANDMONT via Wikipedia, CC BY 3.0