Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny |
Sezon | Od lipca do października |
Występowanie | Wilgotne lasy liściaste w Ameryce Północnej, Europie i Japonii. W Polsce opisany na licznych stanowiskach. |
Wygląd | Kapelusz o średnicy 5-10 cm, cytrynowożółty do chromowożółtego. Trzon biały, wysokości 4-7 cm. |
Rozmiar | Średnica kapelusza 5-10 cm, wysokość trzonu 4-7 cm. |
Właściwości | Miąższ biały, po przecięciu ciemnieje. Cierpki, później słodkawy smak. |
Zastosowanie w kuchni | Nadaje się do spożycia, można go dusić, smażyć, marynować. |
Gołąbek jasnożółty ma charakterystyczny cytrynowożółty, lśniący kapelusz o średnicy od 5 do 10 cm. Początkowo jest półkulisty, potem płaski z lekkim wgłębieniem. Trzon jest biały, wysokości od 4 do 7 cm. Miąższ biały, po uszkodzeniu ciemnieje. Ma smak początkowo cierpki, później łagodny, słodkawy.
Ciekawostki o gołąbku jasnożółtym
- Zmienia barwę na czarniawoszarą po uszkodzeniu lub dotknięciu.
- Występuje w wilgotnych lasach liściastych, ale też na torfowiskach.
- Dawniej nazywany był m.in. Russula flava, Russula ochroleuca var. claroflava.
- Niektórzy mylą go z podobnym gołąbkiem płowiejącym.
Zbieranie i przygotowanie gołąbka jasnożółtego
Gołąbek jasnożółty nadaje się do różnych potraw. Można go marynować, dusić, smażyć lub piec. Przed przygotowaniem należy oczyścić go z resztek liści, piasku i ziemi. Kapelusz można pokroić na mniejsze części. Miąższ dobrze jest namoczyć w wodzie, żeby pozbyć się gorzkiego smaku. Gołąbki świetnie komponują się z wędzonkami, śmietaną i majerankiem.
Podsumowanie
Gołąbek jasnożółty to interesujący gatunek grzybów z rodziny gołąbkowatych. Jest smaczny w kuchni, ma charakterystyczny wygląd i właściwości. W Polsce jest szeroko rozprzestrzeniony. Warto zwrócić uwagę na jego żółty, lśniący kapelusz podczas spacerów po lasach liściastych latem i jesienią.