Tabela – właściwości
Spis treści
pokaż
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Grzyb jadalny, ale o małej wartości konsumpcyjnej. Nie jest zalecany do spożycia ze względu na nieatrakcyjny smak. |
Sezon | Owocniki pojawiają się od lata do jesieni. |
Występowanie | Występuje głównie w lasach liściastych, iglastych i mieszanych w Europie, Ameryce Północnej i Azji. W Polsce rzadko spotykany, częściej na terenach górzystych południowej Polski. |
Wygląd | Ma kosmaty, szarobrunatny kapelusz o średnicy do 15 cm. Trzon cylindryczny, również pokryty kosmatymi włóknami. |
Rozmiar | Kapelusz do 15 cm średnicy, trzon do 15 cm wysokości i 1-3 cm grubości. |
Właściwości | Twardy, zdrewniały trzon. Kapelusz suchy, pokryty grubymi, dachówkowato ułożonymi włóknami. |
Zastosowanie w kuchni | Można go jeść, ale ze względu na niską wartość smakową nie jest polecany. |
Występowanie i siedlisko
Szyszkowiec łuskowaty występuje głównie w lasach Europy, Ameryki Północnej i Azji. W Europie spotykany jest od Skandynawii po Alpy i Karpaty. W Polsce występuje rzadko, częściej można go znaleźć w lasach górskich południa kraju. Rośnie w mikoryzie z takimi drzewami jak buk, świerk czy jodła. Lubi lasy liściaste, iglaste oraz mieszane. Owocniki wytwarza od lata do jesieni.
Ciekawostki
- Jest jedynym przedstawicielem rodzaju szyszkowiec w Europie.
- Od 2014 roku objęty jest w Polsce częściową ochroną grzybów.
- Ze względu na charakterystyczny wygląd został umieszczony na polskim znaczku pocztowym w 1980 roku.
Podsumowanie
Szyszkowiec łuskowaty to niezwykły przedstawiciel grzybów z rodziny borowikowatych. Wyróżnia się kosmatym wyglądem i występowaniem w różnych typach lasów. Jest grzybem jadalnym, choć o niskich walorach smakowych. Ze względu na rzadkość występowania w Polsce objęty jest częściową ochroną.
Archiwum: sierpień 2023