Tabela – właściwości
Spis treści
pokaż
zagadnienie | opis |
Jadalny czy nie? | Gatunek uważany za niejadalny z powodu ostrego smaku. Po ugotowaniu traci ostry smak. W Meksyku, Rosji i na Ukrainie uznawany za jadalny. |
Sezon | Owocniki pojawiają się latem i jesienią. |
Występowanie | Występuje w lasach iglastych i mieszanych w całej Europie. Pospolity w Europie Środkowej. |
Wygląd | Kapelusz o średnicy 2-5 cm. Skórka gładka, pomarańczowo-brązowa. Rurki rdzawobrązowe z ciemniejszymi porami. Trzon wysokości 2-6 cm, cylindryczny, żółty. |
Rozmiar | Kapelusz ma średnicę 2-5 cm. Trzon osiąga wysokość 2-6 cm. |
Właściwości | Miąższ o słabym zapachu i ostrym, piekącym smaku. |
Zastosowanie w kuchni | W Meksyku, Rosji i na Ukrainie używany do celów kulinarnych. Wymaga obróbki termicznej. |
Ciekawostki o maślaczku pieprzowym
- Jest grzybem naziemnym, pasożytniczym, rozwijającym się na grzybniach muchomorów.
- Po raz pierwszy opisany naukowo w 1790 roku przez Jeana Baptistę Bulliarda.
- Posiada wiele synonimów nazwy naukowej, m.in. Boletus piperatus.
- W polskim piśmiennictwie mykologicznym określany był też jako borowik pieprzowy.
Podsumowanie
Maślaczek pieprzowy to interesujący gatunek grzyba z rodziny borowikowatych, występujący w lasach iglastych i mieszanych w całej Europie. Charakteryzuje się pomarańczowo-brązowym kapeluszem, rdzawymi rurkami i żółtym trzonem. Cechuje go ostry, piekący smak, przez co w Polsce uznawany jest za niejadalny. W Rosji i na Ukrainie spożywa się go po obróbce termicznej. Jest pasożytem rozwijającym się na grzybniach muchomorów.
Archiwum: sierpień 2023