Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny, średniej wartości |
Sezon | Od lata do jesieni |
Występowanie | Pospolity w Polsce, występuje w lasach iglastych, pod sosnami |
Wygląd | Kapelusz 5-14 cm, u młodych okazów żółty lub żółtosiwy, potem ochrowobrązowy. Rurki żółte lub pomarańczowe. Trzon żółty lub żółtobrązowy. |
Rozmiar | Kapelusz 5-14 cm, trzon 4-10 cm |
Właściwości | Miąższ twardy, zapach charakterystyczny |
Zastosowanie w kuchni | Dobry do marynowania, do sosów |
Występowanie i zbiory
Maślak pstry jest szeroko rozpowszechniony w Europie Środkowej, ale występuje także w Ameryce Północnej, Południowej i Japonii. W Polsce jest pospolity i rośnie od lata do jesieni, w lasach iglastych, szczególnie pod sosnami, na wrzosowiskach i w miejscach wilgotnych.
Wartość kulinarna
Maślak pstry jest grzybem jadalnym średniej wartości. Ma swoisty, charakterystyczny zapach, przez co nie każdemu smakuje. Jednak jest dobry do marynowania czy sporządzania sosów grzybowych. Pełnię smaku tego grzyba najlepiej wykorzystać gotując sos śmietankowo-grzybowy na lekkim ogniu przez co najmniej 30 minut.
Ciekawostki
- Grzyb ten opisany był w polskim piśmiennictwie mykologicznym pod wieloma nazwami, m.in. bagniak, grzyb pstry, jakub, jakubek, łosiak, murzynek, piasecznik, twardak, twardzioszek.
- Po raz pierwszy grzyb ten zdiagnozował i opisał w 1810 roku szwedzki botanik Olof Swartz, nadając mu nazwę Boletus variegatus.
- Dawniej nazywany był hubankiem lub szatanem.
Podsumowanie
Maślak pstry to pospolity w Polsce gatunek grzybów, występujący w lasach iglastych. Jest jadalny, choć średniej wartości ze względu na specyficzny zapach. Nadaje się do marynowania i sporządzania sosów. Sezon na ten grzyb trwa od lata do jesieni.
Foto Główne: Jerzy Opioła via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0