Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny, choć niskiej wartości. |
Sezon | Występuje od lipca do września. |
Występowanie | Występuje w lasach liściastych w Europie i Ameryce Północnej, w Polsce niezbyt częsty. |
Wygląd | Kapelusz średnicy 3-10 cm, barwy karminowoczerwonej, czerwonej lub różowej. Rurki zielonkawożółte. Trzon walcowaty, żółty z czerwonymi plamami. |
Rozmiar | Kapelusz ma średnicę 3-10 cm. Trzon ma wysokość 3-12 cm i grubość 4-2,5 cm. |
Właściwości | Miąższ żółtawy, po przekrojeniu niebieszczeje. Bez wyraźnego zapachu i smaku. |
Zastosowanie w kuchni | Można go jeść, ale ma miękki miąższ i szybko się psuje. Nadaje się do zup i sosów. |
Podgrzybek czerwonawy w lasach
Podgrzybek czerwonawy rośnie w lasach liściastych, szczególnie pod dębami, lipami i brzozami. Najczęściej spotykany jest od lipca do września. Lubi ciepłe lata z odpowiednią ilością deszczu. Występuje głównie w centralnej i południowej Polsce.
Parkogrzybków czerwonawych nie należy zbierać w okolicach dróg i terenów zanieczyszczonych, gdyż łatwo wchłaniają substancje toksyczne. Dorasta w miejscach niezbyt nasłonecznionych. Często rośnie w grupach, w „rodzinach”.
Zastosowanie kulinarne parkogrzybka czerwonawego
Mimo że Podgrzybek czerwonawy jest grzybem jadalnym, to ze względu na niewielkie rozmiary i miękki miąższ nie nadaje się do spożycia w postaci kapeluszy. Można go natomiast wykorzystać do zup, sosów i jako dodatek do potraw.
Parkogrzybek cechuje się łagodnym, nieco słodkawym smakiem. Należy go jednak wcześniej ugotować, aby pozbyć się goryczki. Grzyby te szybko się psują, więc trzeba je szybko przerobić.
Ciekawostki o parkogrzybku czerwonawym
- Po uciśnięciu miąższ parkogrzybka zmienia barwę na błękitną.
- Często porażony jest przez grzyby Hypomyces chrysospermus, wtedy pokrywa się pomarańczowym nalotem i nie nadaje się do jedzenia.
- W niektórych rejonach Europy nazywany jest „czerwonym borowikiem.
- Zawiera antyoksydanty i ma właściwości przeciwutleniające.
- W Ameryce Północnej pojawił się prawdopodobnie wraz z sadzonkami drzew przywiezionymi z Europy.
Podsumowanie
Parkogrzybek czerwonawy to interesujący gatunek grzyba z rodziny borowikowatych. Występuje w lasach liściastych, szczególnie pod dębami i lipami. Jest grzybem jadalnym, choć niskiej wartości kulinarnej. Ze względu na niewielkie rozmiary i szybkie psujący się miąższ, nadaje się raczej do wykorzystania w zupach i sosach. Jest atrakcyjny dzięki intensywnej, czerwonej barwie kapelusza.
Foto Główne: Xth-Floor via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0