Tabela – cechy i właściwości gąsówki fioletowej
zagadnienie | opis |
Jadalny czy nie? | Gąsówka fioletowa jest smacznym i jadalnym grzybem. Należy poddać obróbce termicznej. |
Sezon | Owocniki pojawiają się późną jesienią, czasami także wczesną wiosną. |
Występowanie | Pospolity grzyb występujący w całej Polsce, zwłaszcza w lasach liściastych i iglastych. |
Wygląd | Ma fioletowy kapelusz, blaszki i trzon. Starsze okazy mają brązowawe zabarwienie. |
Rozmiar | Kapelusz osiąga średnicę 5-14 cm. Trzon ma wysokość 5-10 cm. |
Właściwości | Zawiera trujące związki, które rozkładają się podczas obróbki termicznej. |
Zastosowanie w kuchni | Świetnie nadaje się do marynowania w occie. Można go też smażyć i gotować. |
Występowanie i siedlisko gąsówki fioletowej
Gąsówka fioletowa jest szeroko rozpowszechniona na półkuli północnej. Występuje w Ameryce Północnej, Europie i Azji. W Polsce należy do pospolitych gatunków grzybów. Rośnie w lasach liściastych i iglastych, zazwyczaj na ściółce leśnej. Często pojawia się późną jesienią, ale można ją także spotkać wczesną wiosną. Tworzy pojedynczo lub w grupach.
Zbieranie i przygotowanie gąsówki fioletowej
Gąsówkę fioletową warto zbierać ze względu na jej smaczne właściwości kulinarne. Nadaje się do marynowania w occie, smażenia oraz gotowania. Nie powinna być jedzona na surowo ze względu na zawartość trujących związków. Przed spożyciem wymaga obróbki termicznej, która powoduje rozkład substancji toksycznych. Marynowanie w occie także neutralizuje te związki.
Ciekawostki
- Gąsówka fioletowa zawdzięcza swoją nazwę intensywnie fioletowemu zabarwieniu.
- Dawniej nazywana była „gąską nagą” ze względu na gładką powierzchnię kapelusza.
- Czasami tworzy charakterystyczne „czarcie kręgi”.
- Z powodu fioletowej barwy jest bardzo łatwa do rozpoznania.
- Zawiera antyoksydanty, które mogą mieć działanie prozdrowotne.
Podsumowanie
Gąsówka fioletowa to niezwykle charakterystyczny i ładny grzyb występujący w polskich lasach. Mimo zawartości trujących związków, po odpowiedniej obróbce termicznej staje się smacznym i bezpiecznym grzybem jadalnym. Ze względu na swoje walory smakowe i dekoracyjny wygląd, warto zwracać na nią uwagę podczas grzybobrania.
Fot. Główne: Jerzy Opioła via Wikipedia, CC BY-SA 3.0