Tabela – właściwości
Spis treści
pokaż
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny. Przed pierwszym spożyciem warto zjeść niewielką ilość, niektórzy mogą odczuwać dolegliwości ze strony układu pokarmowego. |
Sezon | Od maja do listopada. |
Występowanie | Pospolity w Polsce, szeroko rozprzestrzeniony na całym świecie poza Antarktydą. Rośnie na ziemi w lasach iglastych, szczególnie pod sosnami. |
Wygląd | Kapelusz żółtoochrowy, suchy, 4-10 cm. Rurki ochrowe. Trzon bladożółty z brązowymi ziarenkami, 4-8 cm. |
Rozmiar | Kapelusz 4-10 cm, trzon 4-8 cm. |
Właściwości | Smak łagodny, zapach przyjemny. |
Zastosowanie w kuchni | Można przyrządzać bez ściągania skórki, ale smakuje lepiej po jej usunięciu. |
Ciekawostki o maślaku ziarnistym
- Zawiera białko, węglowodany, witaminy i sole mineralne.
- Dawniej używany był w leczeniu ran i owrzodzeń.
- Występuje naturalnie w lasach razem z innymi gatunkami maślaków.
Budowa owocników
Maślak ziarnisty ma żółtoochrowy, suchy i gładki kapelusz o średnicy 4-10 cm. Rurki są najpierw bladożółte, a potem ochrowe. Trzon o wysokości 4-8 cm jest bladożółty, z brązowymi ziarnkami u góry.
Miejsce występowania
Ten gatunek grzyba jest pospolity w całej Polsce. Rośnie od maja do listopada w lasach iglastych, zwłaszcza pod sosnami. Preferuje dobrze nasłonecznione miejsca na piaszczystym i trawiastym podłożu.
Podsumowanie
Maślak ziarnisty to pospolity w Polsce grzyb jadalny z rodziny maślakowatych. Rośnie od maja do listopada pod sosnami. Ma żółtoochrowy kapelusz i ochrowe rurki. Jest smacznym dodatkiem do potraw, warto go zbierać na jesienne spacery po lesie.
Foto Główne: Holger Krisp via Wikimedia Commons, CC BY 3.0
Archiwum: sierpień 2023