Tabela – właściwości
zagadnienie | opis |
Jadalny czy nie? | Tak, mleczaj rydz to grzyb jadalny. Nie wykazuje toksyczności. |
Sezon | Latem i jesienią. Owocniki pojawiają się od sierpnia do listopada. |
Występowanie | Pospolity w całej Polsce. Rośnie w lasach iglastych i mieszanych, szczególnie pod świerkami. |
Wygląd | Kapelusz barwy cielistoczerwonawej lub w różnych odcieniach pomarańczowego. Blaszki pomarańczowożółtawe. Trzon barwy kapelusza lub jaśniejszy, kruchy. Mleczny sok. |
Rozmiar | Kapelusz do 4-12 cm średnicy. Trzon 3-7 cm wysokości i 1-2,5 cm grubości. |
Właściwości | Bogaty w białko, witaminy z grupy B, żelazo, potas. Słodkawy smak. |
Zastosowanie w kuchni | Świetny do dań głównych, zapiekanek, jajecznic, sosów. Można marynować. |
Mleczaj rydz — opis grzyba
Mleczaj rydz należy do rodziny gołąbkowatych. Jest grzybem symbiotycznym, tworzy mikoryzę z drzewami iglastymi, zwłaszcza ze świerkiem. Preferuje ubogie, kwaśne gleby. Owocniki pojawiają się od sierpnia do listopada, najczęściej grupami. Kapelusz osiąga średnicę 4-12 cm, ma kolor cielistoczerwonawy, pomarańczowy. Trzon w kolorze kapelusza lub jaśniejszy, cylindryczny, łamliwy. Miąższ ma słodkawy smak i mleczny, biały sok. Mleczaj rydz występuje w całej Polsce w lasach iglastych i mieszanych.
Właściwości odżywcze i zastosowanie kulinarne mleczaja rydza
Mleczaj rydz to grzyb o wysokich walorach smakowych i odżywczych. Zawiera dużo białka, witamin z grupy B, żelaza, potasu i innych składników mineralnych. Doskonale nadaje się do przyrządzania różnorodnych dań — zup, sosów, jajecznic, zapiekanek. Można go również marynować w occie. Ze względu na łagodny, słodkawy smak pasuje do wielu potraw.
Ciekawostki o mleczaju rydzu
- Z uwagi na charakterystyczny wygląd i słodkawy smak, mleczaj rydz jest łatwy do rozpoznania nawet dla początkujących grzybiarzy.
- Dawniej używano go do wyrobu atramentu.
- W niektórych rejonach Polski nazywany jest „rajcą”.
- Mleczny sok mleczaja rydza zmienia barwę na niebieską po kontakcie z powietrzem.
Podsumowanie
Mleczaj rydz to pospolity w Polsce grzyb jadalny, smaczny i wartościowy pod względem odżywczym. Łatwy do rozpoznania, stanowi cenne uzupełnienie leśnych posiłków. Ze względu na obecność w lasach iglastych w całym kraju, można go zbierać na własny użytek. W kuchni świetnie sprawdza się w wielu daniach.
Foto Główne: Ian Sutton via Wikimedia Commons,CC BY 2.0